30 januari 2007

Het vierkant lukt!

Vandaag bericht via Richard van aannemer Verbart van de Lintumsmolen. Het is inderdaad mogelijk het vierkant op het eiland te krijgen. De werkwijze moet wel aangepast worden. Normaal worden de gebinten op de bouwplaats samengesteld en worden 2 verticale palen met schoren en de bovenbalk in één keer omhoog getakeld. Dat lukt nu niet, de kraan die deze ruim 7 meter hoge combinatie op kan tillen is te zwaar voor de pont.
De oplossing is dat aannemer Verbart een complete steiger bouwt die het mogelijk maakt om alle onderdelen van het vierkant deel voor deel samen te bouwen. Dan kan met een lichtere kraan worden volstaan.
Ook is nu een massief eiken ondersteuning van de eerste verdiepingsvloer getekend. Da's wel heel fraai. We zijn er snel uit, zo moet het worden. Richard zal de schets naar Ron de Pagter van VP Constructeurs sturen voor de sterkteberekeningen. Daarna kunnen alle tekeningen en berekeningen naar de gemeente voor een goedkeuring van de wijzigingen.
De Lintumsmolen denkt voor de bouw van het vierkant 70 uur nodig te hebben. De schets is van de Lintumsmolen.

27 januari 2007

Hoe komt het vierkant op het eiland?

Vandaag de dag worden door slechts enkele houtzagerijen eikenhouten vierkantsconstructies gezaagd en geleverd voor stolpboerderijen. Eén van die inmiddels zeldzame bedrijven is De Lintumsmolen houtzagerij in Winterswijk. Werden boerderij vierkanten vroeger met behulp van een dubbele staander, een haaks daarop staande spruit en handkracht overeind gezet, momenteel doet de Lintumsmolen dit met een 18-tons kraan. Echter .... de pont kan een maximum gewicht dragen van 11,5 ton. De kraan kan dus domweg niet op De Woude komen. Aannemer Verbart is op zoek naar een lichtere kraan die wel de hoogte bereikt en het gewicht van een half eikenhouten gebint op basis van palen van 7 meter lang en 30 cm in het vierkant kan tillen.
De Lintumsmolen vind het aansluiten van de dragende staalconstructie van de eerste verdieping niet optimaal. Zij werken nu een voorstel uit om de staalconstructie te vervangen door een geheel eikenhouten constructie. Wil je kijken hoe dit gemaakt wordt, ga naar www.gebinten.nl

23 januari 2007

Bouwvergadering, de laatste details

Vanmiddag een bouwvergadering bij Verbart in Oterleek. Rick Kuiper, Thomas, William Offeringa, Rob Verbart en ik buigen ons over de laatste details. Iedereen is er van overtuigd dat alles nu tot in detail moet kloppen om straks een ongestoorde bouwstroom te garanderen.
Rick heeft de opmerkingen op de tekeningen van gisteren al verwerkt. Mooi is nu dat de koekoek iets groter is geworden, nog steeds harmonieus en daardoor lijken de dakkapellen aan de andere zijden van de stolp minder opvallend.
Even hebben we nog getwijfeld om de andere dakkapellen weg te laten. Een bezoek aan een van de mooiste stolpen in de Beemster die door architect De Jong is gemaakt, ook daar zijn dakkapellen rondom aangebracht, overtuigen ons er van dat de dakkapellen moeten blijven. We besluiten om boven de hanenkammen één laag stenen te metselen.
Op de zolder zal op het westen nog een Velux raam worden aangebracht. Het uitzicht vanaf een hoogte van 8.5 meter over de Westwouder polder moet prachtig zijn.
De offerte voor het eikenhouten vierkant is aangevraagd. De leverancier van de kap is op de hoogte gesteld van de verandering van staal naar eikenhout.
Een laatste discussie is de hoogte van de kozijnen aan de voorkant. De verdeling van de ramen in het kozijn levert voor mij een zichtbeperking op als ik staand naar buiten kijk. De dwarsroede zit op ongeveer 1.70 meter boven de beganegrond vloer. Alle mogelijkheden, het hoger of lager in de voorgevel plaatsen, zelfs het anders indelen van de ramen, levert nog steeds geen ongehinderd zicht op. Dat is nou eenmaal het gevolg van het bouwen van een echte boerderij. We besluiten het te houden zo als het oorspronkelijk is ontworpen. Uiteindelijk is het belangrijker om een ongehinderd zicht te hebben als je zit.

17 januari 2007

Gesprek met constructeur

Gistermiddag op bezoek bij aannemer Rob Verbart. Richard Kuiper heeft alles in AutoCad getekend. We praten, Thomas is er ook bij, over een aantal constructieve vraagstukken. De vraag is of de hoogte van het vierkant wel echt zo hoog kan en moet. Zijn er wel Vlizotrappen van 4.20 meter hoog. Onze wens om de vide groter te maken kan gerealiseerd worden.
Richard vogelt uit dat de langste Vlizotrap 3.70 meter hoog is. De vloer van de tweede verdieping moet dus 50 cm zakken.
Vanmiddag ontmoeten Richard en ik elkaar weer bij VP constructeurs in Uitgeest. Ron de Pagter bekijkt de nieuwe tekeningen die Richard vanmorgen heeft gemaakt, en ziet weinig problemen. Hij zal de hele vierkantconstructie berekenen. In ieder geval ziet het geheel er harmonieuzer uit. Een extra voordeel is dat als de zoldervloer 50 cm zakt, de oppervlakte van de zolder van 4.85 naar 6.00 meter in het vierkant toeneemt.

12 januari 2007

En nu een echte boerderij?

Gisteren kreeg ik de eerste vernieuwde AutoCad tekeningen van aannemer Verbart. Onze wens om de mogelijkheden van een volledig eikenhouten vierkant te onderzoeken krijgt een positief antwoord. De doorsnede tekeningen maken het heel duidelijk.
Op bijgaande foto's is op de oorspronkelijke - bovenste - tekening te zien dat de - stalen - versprongen vierkantspalen een ruimere tweede verdieping oplevert. Het zicht vanaf de begane grond via de vide gaat dan niet verder dan het lagere plafond van de tweede verdieping. Op de tweede - zolder - verdieping zal de verwarmingsketel en opslag van spullen komen. Veel ruimte hebben we daar eigenlijk niet nodig. Uiteindelijk is er boven de garage ook nog 4 x 11 meter verwarmde opslagruimte.
Een eikenhouten vierkant maakt de boerderij veel authentieker en is heel veel fraaier om te zien. Vooral omdat het plafond van de tweede verdieping nu op ruim 3.60 meter hoogte boven de verdiepingsvloer komt. Dan komt via de vide van zowel de begane grond, maar vooral vanaf de eerste verdieping, de gehele vierkantconstructie, inclusief de dwarsschoren, mooi in beeld.
Een vaste trap naar de kleine 2e verdieping is niet fraai, een speciale Vlizotrap zal naar de zolder leiden. De verwarming en enige opslag zal op de 4.85 x 4.85 meter grote zolder prima mogelijk zijn.
Over de kosten zal ik het niet hebben, maar dit soort ingrepen kun je achteraf niet realiseren. Onder het motto 'je kunt het maar één keer goed doen' zou het er best van kunnen komen.

10 januari 2007

Gaan ze nog aan het werk?

In de eerste week na Nieuwjaar werken aannemers niet. Ik had verwacht dat ze afgelopen maandag weer zouden beginnen, maar ik zie al drie dagen niks dan slecht weer op de webcam. Vanmiddag bel ik William. Hij staat ergens binnen een schouw te metselen en waagt zich niet buiten, terecht, het is hondenweer.
Mijn idee dat er niks gebeurt is onjuist, vandaag wordt de elektriciteit aangesloten. William kan sowieso niet doorwerken, het wachten is op de kozijnen. Deze worden komende week verwacht en dan wordt er weer gebouwd.
Ik kijk even op de webcam en zie inderdaad een man in een oranje overall ter hoogte van wat straks de meterkast wordt, aan het werk. Er moet straks elektriciteit en ethernet netwerk naar de de overtuin worden gebracht. Dat hoeft volgens William nu nog niet geregeld te worden. Ook de plaats van een keukenblokje in de bijkeuken hoeft nu nog niet bepaald te worden.

Rob Verbart meldt dat het tekenen van de stolp in AutoCad door Richard vrijwel klaar is. Hij zal de tekeningen morgen via email naar me toesturen. Op mijn vraag of het eikenhouten vierkant mogelijk is, antwoordt hij dat het kan, maar het heeft duidelijk consequenties voor de indeling. Eerst wil ie van ons weten of wij dit OK vinden, daarna wordt de constructeur ingeschakeld voor de sterkteberekeningen.