20 juli 2007

Stolp buitenom klaar, oplevering vertraagd

Gisteravond maakte ik om half tien nog een foto van de stolp. Ondanks dat het al bijna donker is, maakt de Nikon D40X er nog een redelijke foto van.
Vanmiddag rij ik naar de bouw om ter gelegenheid van de beginnende bouwvak vakantie, een hartversterkertje af te leveren. Alleen Robbert en Dominique zijn er en zij nemen dezelfde versnapering mee voor de Offeringa's. De mannen zijn bezig de boerderij helemaal schoon te bezemen. Robbert zegt dat de boerderij op het schilderen en het afhangen van de buitendeuren na, buitenom klaar is. Het is een heel fraai geheel geworden. Minder fraai is dat er nog steeds geen afbouw planning is. Volgens Robbert wordt het zeker oktober voordat er opgeleverd kan worden. Hij zet de verschillende nog uit te voeren werkzaamheden op een rij en komt tot de conclusie dat september absoluut onhaalbaar is. Best wel jammer.
De mooie voordeur ligt op de aanhangwagen. Hij is afgehangen en gaat nu naar de spuiter.
De kleuren van het houtwerk zullen samen met Thomas en Minette worden overlegd. De kleur 'Herengracht' groen is al diverse keren gevallen, een heel diep donkergroen. Volgens Robbert is dit wel mooi voor de voordeuren, maar zou de klokgevel een tint lichter moeten.

19 juli 2007

Dak strak

Gisteren leek het erop dat het oostelijke dakvlak al was gecorrigeerd, maar volgens Robbert zijn de pannen wel rechtgelegd, maar het onderliggende probleem is nog niet verholpen. Dat is vanmorgen gebeurd. Op de webcam zie ik dat Robbert en Dominique enkele vierkante meters pannen verwijderen en de panlatten worden opnieuw uitgelijnd.
Vanavond rij ik, weer in precies 33 minuten, naar De Woude. Daar zie ik dat het dak er nu mooi strak bijligt.
Neef Ruud Pepping met zijn vrouw Hanneke en zijn vriend en vriendin zijn op De Woude met de boot. Ik leid ze rond en ze vinden het prachtig.
Met Minette bespreek ik de mogelijkheden om de glazen vloer in de slaapkamer boven te realiseren.

17 juli 2007

Werkzaamheden aan het dak

Vandaag is er druk gewerkt aan het dak. Ik fiets om half negen vanavond naar De Woude en leg in precies 33 minuten de 20 km vanaf de Anna Paulownastraat af. Dat is gemiddeld 36,4 km per uur, best heel snel. Thomas maakt zich gereed om te gaan vissen. Hij is zijn sigaren vergeten en dat kan natuurlijk niet. We kijken even samen wat er buitenom allemaal is gebeurd. De kilgoten zijn nu gereed. John van Offeringa heeft als een ware acrobaat de pannen op het dak, staande op twee pannen, met de slijptol pas geslepen. Ook de dubbel gewelfde pannen naast de dakramen zijn aangebracht, ziet er prima uit.
De warmte terugwin installatie van de balansventilatie heeft nu een gescheiden aanzuig- en uitblaasopening gekregen. Deze zijn op resp. het noordelijke en westelijke dakvlak aangebracht. Het ziet er minder massief uit, veel beter dan de eerder gemonteerde combinatie unit.
De pannen op het oostelijke dakvlak liggen nu mooier, al zal een heel kritische beschouwer nog een kleine onregelmatigheid zien.
Robbert heeft op de garage de makelaar aangebracht. Tot mijn verrassing zit er ook een op de achterzijde van de garage. Prachtig om te zien. Misschien kan het 'appletje' nog lichtgroen ingekleurd worden?
André van Witte belt en vraagt of ik beslist de buitenkraan aan de garage aan de voorkant van de garage wil hebben. Hij vindt het mooier om de kraan om de hoek van de garage achter de regenpijp te monteren. André heeft groot gelijk en vanavond zie ik dat de kraan netjes achter de regenpijp is aangebracht.

16 juli 2007

Voegen gereed

Vanmiddag zie ik op de webcam dat Kees de laatste hand aan het voegen legt. Ik rij even naar De Woude en zie dat Kees met het zweet op het voorhoofd de laatste witte voegen aanbrengt. Het ziet er nu schitterend uit. Robbert heeft wat vragen en die kan ik meteen beantwoorden.
Morgen zal Robbert de correcties op het dak maken. Niet alleen op de oostelijke gevel, ook op het noordelijke dakvlak ligt de onderste rij pannen niet helemaal lekker. Volgens Robbert ligt dit aan de passing van de dakelementen. Door de vele regenbuien tijdens de montage van de elementen is er door uitzetting geen optimale passing verkregen. Dit wordt nu door correcties aan de panlatten rechtgezet.

14 juli 2007

Darsdeuren gemonteerd

Vanmorgen is er intensief overleg tussen Thomas, Robbert en André van Witte. Robbert belt met een vraag en vertelt dat ze bezig zijn om de darsdeuren te monteren. Hij vindt het prachtig passen en vraagt of ik nog kom. Tussen de middag ga ik er even naar toe. Robbert is aan het schuren en daarna wordt de deur geplaatst en afgehangen. Dat gebeurt op de millimeter nauwkeurig. Het ziet er werkelijk imposant uit, prachtig.
Ik vraag of Robbert de lichte onregelmatigheid in het oostelijke dakvlak heeft gezien. 'Uiteraard' zegt ie. 'Het wordt in ieder geval gecorrigeerd'. De pannen gaan eraf en de panlatten worden op precies gelijk hoogte gemaakt. Er mag absoluut geen zichtbare onregelmatigheid voorkomen. Dan vraag ik hem naar de licht ingedeukte nokvorst naast de buiten unit van het ventilatiesysteem. Robbert zegt dat hij de 'dader' is. Komt ook goed. Er zal waarschijnlijk een geheel andere dakdoorvoer komen. Het kan zelfs wel een gescheiden aan- en afvoer worden. De afvoer zou dan op het westelijke dakvlak kunnen komen.
Op het moment dat ik naar de stolp loop ontwaar ik Sjaak Rijke, de voormalig exploitant van het Havenrijk op de Jachthaven Zwaansmeerpolder. Hij is met zijn vrouw Karin en zoon op De Woude om wat te eten bij het Kombof. Sjaak loopt even mee en kijkt zijn ogen uit. Hij is onder de indruk van het huis en de plek.
Vanavond fiets ik met werkelijk heerlijk zomeravond weer naar De Woude. Er zitten nu nooddeuren in en alles is afgesloten. Thomas heeft de sleutel gekregen en ik neem deze mee voor het maken van een duplicaat. Na een glas rosé fiets ik in het donker weer naar huis.

11 juli 2007

Veel keuzes en afbouwplanning?

Vandaag heb ik een vrije dag om samen met Marian voor het interieur keuzes te maken. Ingo Kuilboer en Minette Schiphorst van Dintra hebben een aantal voorstellen voorbereid. Wij zijn de hele ochtend bezig om alle mogelijkheden door te nemen. Wij hebben het gevoel weer een aantal stappen de goede kant op te maken.

Vanmiddag om half vier is er een bouwvergadering met aannemer Verbart en installateur Witte. Van Verbart is Robbert aanwezig, van Witte is André van de partij. Thomas heeft de installatie tekening van de gehele elektrische installatie netjes uitgewerkt. Alle stopcontacten, schakelaars, telefoon, TV en netwerk, zijn correct verwerkt tot cijfers en icoontjes. André is tevreden, hij kan hier uitstekend mee uit de voeten. Er worden nog wat wijzigingen aangebracht en het onderwerp 'afbouwplanning' komt ter sprake.
Dit is een wat gevoelig onderwerp omdat dat een verantwoordelijkheid van hoofdaannemer Offeringa is. Het maken van deze planning blijft helaas achterwege. Mogelijk heeft Offeringa het te druk met andere klussen. Dat zij het erg druk hebben blijkt wel uit het feit dat het leggen van de dakpannen nu al ruim vijf weken duurt en nog steeds niet klaar is.
Verbart, de onderaannemer, zal nu een planning maken en deze aan Offeringa meedelen. Ik hoop van harte dat dit de opleveringsdatum in september niet zal beïnvloeden.

Na de bespreking loop ik nog even de stolp in. Als eerste vallen me de enorme darsdeuren op die in de woonkamer staan. Ook het beslag, o.m. een meter lange hengen ziet er robuust uit. De deuren zijn van red ceder en daarom nog betrekkelijk licht van gewicht. Boven zijn de kozijnen naar de kamers aangebracht en is ook het plafond van de tweede verdieping van raggels voorzien. De leidingen van de verwarmings- en ventilatieinstallatie zijn, nu de knieschotten nog niet zijn aangebracht, overal te zien. Op het noordelijke dakvlak steekt de in- en uitlaatcombinatie van de warmteterugwin installatie door het dak naar buiten. De passing is nog niet helemaal OK, de feitelijke unit moet nog worden gemonteerd. Met deze installatie zal straks 96% van de warmte in de ventilatielucht worden teruggewonnen en de verse ventilatielucht worden voorverwarmd.

Robbert zal deze week de stolp geheel afsluitbaar maken. De darsdeuren worden gemonteerd en de beide toegangen krijgen nooddeuren.

06 juli 2007

Overleg met installateur Witte

Vanmorgen heb ik overleg met installateurs Ruiter en de Lange en Witte. De eerste legt de warmtepomp en de balansventilatie aan, Witte doet de elektrische installatie, gas en water. Helaas is de man van Ruiter en de Lange er niet, dus een alternatieve positie voor de verwarmingsunit boven kan niet worden bepaald.
De mannen zitten allemaal ik de keet, ik kan er maar net bij. Ik maak kennis met twee mensen van Witte. Nadat de koffie op is overleg ik uitgebreid met André over de aanleg van het water en het sanitair.
De mensen van Offeringa, Tom en John leggen de laatste hand aan de dakpannen, vader Kees is weer aan het voegen. Ik zeg tegen Kees dat veel mensen mij complimenten maken voor het mooie voegwerk. Ik breng die complimenten uiteraard over aan Kees. Hij glimlacht er bij en gaat onverstoorbaar door, praten en breien.
Het regent vrijwel aan één stuk en het waait windkracht 7 Bft. Het is echt hondenweer.
Verbarts Dominique en een jongere collega zijn binnen bezig. Robbert is vrij, die zit met zijn vriendin in Barcelona.
Hoewel de stolp nu voor het eerst helemaal uit de steigers is, maak ik geen foto's, het plenst.

04 juli 2007

De steigers verdwijnen

Vandaag is voor het eerst de klokgevel in volle glorie te bewonderen. Robbert heeft de ornamenten aan de zijkanten van de klokgevel nog iets lager gedraaid en iets meer profiel gegeven. Het geheel ziet er prachtig uit en oogt zeer evenwichtig. Henk Kater, één van de twee boeren op het eiland, heeft tot 14 jaar geleden in de oude boerderij die op Woude 6 heeft gestaan, gewoond. Hij komt langsfietsen en laat zich graag rondleiden. Hij is bijzonder onder de indruk en wil graag met zijn vrouw Irma nog een keer uitgebreid rondkijken. Henk vertelt dat de oudere boerderij ten onder is gegaan doordat een grote boom voor het huis één van de voorste vierkantspalen van zijn fundering heeft gedrukt. De boerderij is op 'drie poten' komen te staan. Dat gaat natuurlijk niet en de dakconstructie werd ondermijnd. De toenmalige en laatste bewoner van de stolp, Willem Heupeman, is helaas niet in staat geweest om de enorme bedragen op te brengen om dit te repareren.

03 juli 2007

Grote darskozijn te groot, klokgevel prachtig

Vanavond ben ik met Thomas in de weer om de installatietekening te completeren. Elektriciteit, TV, audio, alles wordt minutieus op een A3 tekening aangegeven. Zaterdag hebben wij er al een halve dag aan besteed, en na vanavond zijn we nog niet klaar.

Voordat wij aan het tekenen slaan kijk ik op de bouwplaats rond. De klokgevel heeft nu zijn definitieve vorm, fantastisch. De witte top is bekleed met lood, evenals de mooie glooiende vorm van de klok. De verhoudingen zijn prachtig. Als ik naar de achterkant van de stolp loop verwacht ik het stalen kozijn te zien in de dars. Echter..... er is niks te zien. Even later vertelt Thomas dat Plooijer een fout heeft gemaakt en het kozijn te groot is gemaakt. Ze hebben het kozijn weer meegenomen om de fout te corrigeren.
Installateur Witte heeft de regenwaterafvoeren allemaal gemonteerd. De glimmende gegalvaniseerde pijpen zien er mooi uit. Als laatste ontdek ik dat er op de garage een makelaar staat. Nog niet de makelaar die er definitief opkomt, maar wel een om de juiste verhoudingen te bekijken. Ik wil wel al verklappen dat in de uiteindelijke makelaar een 'Appletje' zal voorkomen.
Om vijf minuten voor 23.00 uur meld ik me bij de pont, het eilandregime is onverbiddelijk.

Grote kozijn dars gearriveerd en topstuk op klokgevel

Thomas schrijft vanmorgen:
Plooier is aan komen rijden met je stalen kozijn! Met drie man wordt deze op de plaats van bestemming gebracht en afgesteld. Er zit nog geen glas in hoor! Dat wordt nog een hele sjouw want dat zal wat wegen......
Ik heb met Robbert overleg gehad. De makelaar gaan we samen gestalte geven. Morgen neemt hij een mal mee van een voorbeeld dat hij al eerder gemaakt heeft en dat zelfs op zijn eigen huis staat. Deze staat ook afgebeeld in het beroemde boek van "Buis etc". Ik maak zelf ook een voorstel en op het moment dat wij er uit zijn overleggen we even met jou over de definitieve uitvoering.
V.w.b. de kokers die onder het plafond uitsteken t.p.v. beide slaapkamers op de eerste verdieping heeft Robbert met de installateur besloten om die balken ter plaatse niet in te zagen. Het was hem dus al bekend en hij hoopte dat je er geen heikel punt van zou maken. Maar ja.... zoiets zie je niet over het hoofd! Het punt is namelijk dat ogenschijnlijk het een loos stukje overstekend balkhout is maar er bovenop staan toch de hoekkepers van de bovenliggende kapconstructie. Daardoor heeft het overstek toch een constructieve functie. Ik zou zeggen, Robbert.... je hebt gelijk. Straks is het plafond zo netjes mogelijk af te timmeren en dan weet je niet beter dan dat het zo hoort....
Zeer waarschijnlijk is de topgevel morgen klaar en kan deze week het dak dicht. Hè, hè.... eindelijk! Wel een prettig idee dat vanaf dat moment de boel binnen kan opdrogen.
Groet, Thomas.

Op de webcam zie ik dat Robbert met twee collega's het driehoekige topstuk op de klokgevel aan het monteren zijn. Het witte driehoekige topstuk wordt er totaal 5x opgezet en weer afgehaald. Hij is aanvankelijk te krap en wordt steeds beter pas gemaakt.