15 december 2007

Nog steeds niet bewoonbaar

Hoewel we maandag zijn verhuisd, betekent dit nog geenszins dat er gewoond kan worden. De hele week wordt er gewerkt door de timmerlui, de schilders, de elektriciën, de lampenier, de CV-mensen, letterlijk door iedereen. Door het ontbreken van een afbouwplanning, gaat iedereen zijn eigen gang. Mijn bericht aan alle betrokkenen dat wij op 10 december zullen verhuizen, heeft weinig tot geen indruk gemaakt. Zelfs de gasmeter is er nog niet.
Wel gloort er hoop aan de einder, volgens de aannemer zullen vrijwel zeker maandag de nutsvoorzieningen worden binnengebracht.
Gisteren is de kroonluchter door Loft Interiors uit Den Haag gebracht en opgehangen. De voorbereidingen door Robbert en Dominique zijn uitstekend geweest. Zij hebben een speciale lier op de zolder aangebracht en de stroomaansluiting tussen het plafond gemaakt. De mannen van Loft zijn heel tevreden over de uitstekende ophanginrichting en er hoeft dan ook niet te worden geïmproviseerd. Gewoon de lamp ophangen, de kristallen pegels eraan hangen en omhoog hijsen. De groene hijshaak wordt nog even alukleurig gespoten en de lamp hangt prachtig in de vide. De onderkant hangt op twee meter hoogte, de bovenkant op ruim vier meter. Met 25 lampjes van 15 Watt geeft de lamp een heel mooi licht. In de toekomst maar eens kijken of dit niet wat zuiniger kan.

11 december 2007

Warmtepomp draait

Vanmorgen weer een vracht rommel bij de gemeentelijke vuilstort afgeleverd. Weer stoot een ezel zich aan dezelfde steen. Ik laat bij het uitsorteren van het afval de sleutel in het contactslot zitten. Na een kwartier is de accu al weer leeg, oen!
De zolder wordt ontdaan van de laatste spullen, waaronder heel veel foto's uit de Haarlemse Muggenperiode.
Op De Woude wordt hard gewerkt. Vandaag zal de warmtepomp in gebruik worden genomen. Ik maak kennis met de heer De Lange, mede-eigenaar van Ruiter en De Lange uit Wervershoof. De warmtepomp draait al en is opvallend stil. Ik had veel meer lawaai verwacht. Meer dan het geluid van een normale CV maakt ie niet.
De Lange legt de werking uit. Da's nogal simpel, het enige dat wij zelf hoeven te doen is de thermostaat op de gewenste waarde zetten. Alle ruimten hebben een draadloze thermostaat waardoor het zelfs mogelijk is om in de gecombineerde ruimte van slaapkamer, inloopkast en badkamer, de temperatuur per zone in te stellen. Zo zijn 18 verschillende zones in te stellen.
De warmtepomp is al helemaal ingeregeld, zelfs de koeling zal automatisch in werking treden als er langer dan een dag 24 gr. C. wordt gemeten.
De wasmachine is een Miele hotfill machine die zijn warme water rechtstreeks van de warmtepomp krijgt. De droger staat gebroederlijk naast de wasmachine op een door Robbert gemaakte kist van 60 cm hoog, heel comfortabel. De kist heeft twee grote laden voor wasmiddel e.d.

10 december 2007

Verhuizing naar De Woude

Gisteren is er weer schoongemaakt door Gerard Kuiper. Voor het eerst zie ik de stenen trap zonder beschermende folie. Heel mooi. Samen met mijn vriend Jan Veenis beleggen wij de hele vloer van de begane grond en de trap weer met 'stucloop', een stevige kartonachtige beschermlaag.

Vandaag is de grote dag, de verhuizing van al onze spullen naar het eiland De Woude. Om 8.00 rijden twee vrachtwagens van verhuisbedrijf D. Schipper uit Alkmaar voor en nog voor de koffie wordt er aangepakt. De eigenaren Dick en Arjen Schipper werken met drie jonge medewerkers in goed teamverband samen. De vele al ingepakte dozen worden in razend tempo van alle verdiepingen gehaald en in de qua formaat middelste vrachtwagen geladen. Deze wagen kan 32 m3 laden en is na anderhalf uur vol. Arjen demonteert het bed en ook dat komt zonder schade naar beneden.
De tweede, veel grotere vrachtwagen, wordt daarna geladen met grote spullen als tafels, de Banzbord kast en de tuinmeubelen. De Banzbord kast wordt tegelijkertijd gedemonteerd door Wim van Dintra en zal worden opgeslagen op de zolder van de garage. Ook de huidige leren fauteuils worden voor zoon Bart bewaard. Op die zolder komen minstens 70 dozen, stoelen en de Banzbord kast. Ik vrees dat de zolder en de garage helemaal vol zullen raken.
Een antieke secretaire gaat niet mee en vindt een nieuwe gebruiker in de familie.
Om half twaalf is alles ingeladen en rijdt de karavaan naar De Woude. De middelste vrachtauto kan over de pont en rijdt om 12.00 uur voor bij Woude 6. André Brandsma van Witte moet de elektrische installatie van de zolder van de garage deels nog afmonteren. Terwijl de verhuizers de garage vullen kan André zijn klus boven afmaken. Het plan is om de grote vrachtwagen aan de overzijde van de Markervaart over te laden in de kleinere. De mannen besluiten evenwel de enorme vrachtauto toch over de pont te laten komen en achteruit rijdend wordt de smalle dijk 'bedwongen'. Deze vrachtauto is wel hoog en lang, maar niet extreem breed en ook niet te zwaar. Met aan beide zijden soms een tiental centimeters ruimte stuurt Arjen het gevaarte naar Woude 6. Knap gedaan!
Na een broodje in de keet wordt er meteen weer aangepakt. De dozen en andere spullen kunnen nu naar de zolder van de garage en in een keten van handen wordt dit snel geklaard.
Om kwart over drie is de klus geklaard. Waar al die spullen zijn gebleven is nauwelijks te zien. Zelfs op de zolder van de garage kunnen nog wel twee verhuizingen worden geplaatst. Op zich wel begrijpelijk, een garage van 11.00 x 4.40 is inderdaad wel erg ruim.
Een woord van dank aan de fa. Schipper is op zijn plaats. Met veel respect voor de spullen wordt zonder enige schade alles in no-time van de Anna Paulownastraat naar De Woude verhuisd. Klasse mannen!.

Nog geen bericht van de aannemer over de nutsvoorzieningen. Wel zijn water en stroom provisorisch aangesloten, nu het gas nog.

08 december 2007

Schoonmaken en veel ander werk

Vandaag helpt zwager Kees met het leeghalen van de zolder. Ongelofelijk wat bewaart een mens een troep. Na 18 jaar goed bewaren op de zolder gaan nu toch maar de ooit dierbare Sansui tuner, de AR versterker en Thorens pick-up naar hun laatste rustplaats op de gemeentelijke vuilstort. Ik rij enkele keren op en neer. De laatste keer komt de Audi niet van zijn plek, ik heb de sleutel in het contact laten zitten en de airco trekt de accu snel leeg. Audi-hulp is er snel, maar het afval, inclusief de oude audio spullen, moet in de auto het weekend doorbrengen.
Vanmorgen vroeg gaan Gerard en Jacqueline Kuiper van schoonmaakbedrijf Totaal, zij maken ook bij ons iCentre schoon, de vloer schoonmaken. Ook de keuken krijgt een flinke schoonmaakbeurt. Als ik om kwart voor acht aankom is de boerderij al volop verlicht. Robbert en Dominique zijn al bezig en ik geef ze het hang- en sluitwerk.
Inmiddels zijn ook de stoffeerders aangekomen om de eerste verdieping met tapijt te beleggen.
Ik ga weer naar huis voor het leeghalen van de zolder.
Nadat de auto het met starthulp weer doet, rij ik met Bart naar De Woude. Ik kom een somber kijkende Robbert tegen. Ik vraag hem wat er aan de hand is. Hij kan het niet direct uit zijn mond krijgen. 'Het ergste wat me zou kunnen overkomen' zegt ie bedrukt. Ik schrik van zijn reactie en vraag wat er gebeurd is. Hij heeft pech gehad met het monteren van het slot in de darsdeur. Daarbij is het glas gescheurd. Oops een gewapende ruit van 3 x 1,5 meter is inderdaad een flinke schadepost.
Dominique is bezig de voordeur te plaatsen en monteert nu de brievenbus erin. Da's toch wel een heel wat fraaier gezicht dan de tijdelijke multiplex deur.
We lopen verder het pand rond. Thomas is er ook en durft als eerste op de glazen constructie bij de darsdeur te lopen. Bart durft het nu ook en verklaart deze kamer tot zijn slaapkamer.
De stoffeerders zijn verbaasd over het mooie stucwerk. Ook zijn alle hoeken zuiver haaks, 'dit hebben ze nog nooit meegemaakt' zeggen ze. Leuk om te horen.
Het cementvrij maken van de vloer is niet helemaal gelukt. Gerard is bereid om morgen nog een keer schoon te maken.

06 december 2007

Met man en macht

Vanmiddag koop ik een vijftal schoonloopmatten om de ergste inloop te beteugelen. Ik kan de stolp niet in omdat monteurs van Witte onder de grond bezig zijn met de centrale stofzuiginstallatie. Het kruipluik achter de voordeur staat open en de mannen houden terecht de deur even dicht.
De schilders zijn bezig met het afkitten van naadjes. De keuken is bijna klaar. Ik spreek KlaasJan van Kitchen Technics. Er is helaas een beschadiging ontstaan in het blad naast de Quooker. Inderdaad zie ik even later dat er een scheurtje is ontstaan in het liggende werkblad. Ik ga er van uit dat zij dit onzichtbaar herstellen.
Bas van der Laken is met een medewerker bezig met het boren van gaten voor de verschillende spots.
Ik zie voor het eerst de 3 meter hoge glazen darsdeuren aan de achterkant. De houten darsdeuren staan open, het uitzicht is prachtig.
Twee mensen van Dintra zijn bezig met de opbouw van de aluminium constructie van de inloopkast. Zij hebben ook het tapijt meegenomen. Dit wordt morgen op de eerste en tweede verdieping gelegd.
Ik loop nog even naar boven. Het is er ruim en schoon. De glazen beloopbare vloer in één van de slaapkamers is ook klaar. De foto maakte ik eerder toen de houten darsdeuren nog dicht waren. Straks zal zoon Bart uit zijn bed naar het natuurgebied kunnen kijken.
Nog steeds zijn de nutsvoorzieningen niet binnengebracht, er is helaas nog niet duidelijk wanneer dit wel voor elkaar zal zijn. Uiteraard kan de warmtepomp nog niet worden opgestart en koken, dat doen we op gas, kan ook nog niet.

05 december 2007

Vrienden helpen mee

Marian en ik zijn volop aan het inpakken. Morgen wordt het tapijt voor de eerste verdieping bezorgd. Het stofvrij maken van de bovenverdieping moet dus vandaag gebeuren. Jan en Ellis Veenis zijn bereid dit te doen. Vanmorgen zijn ze op De Woude maar de schilders zijn boven nog aan het afschilderen. Vegen en schilderen bijt elkaar natuurlijk. Daarom gaan ze een paar uur naar huis en klaren de klus vanmiddag en vanavond. Hartelijk dank Ellis en Jan!

Zaterdag wordt de vloer professioneel gereinigd. Nog niks gehoord van de nutsvoorzieningen en de gasmeter, het wordt nu toch wel spannend.

Gasmeter?

Er is een stevig misverstand over de gasmeter. Eneco stuurt op 24 augustus een brief aan de hoofdaannemer met het verzoek om namens de nieuwe bewoner een gasmeter te bestellen. De aannemer gaat er vanuit dat dit een formaliteit is en legt de brief op de grond in de stolp. Tot.... afgelopen week blijkt dat er niet automatisch een gasmeter komt. Paniek alom, want a.s. maandag verhuizen we. Dan is er nog de eis van de aannemer die namens de nutsbedrijven alle nutsvoorzieningen naar binnen brengt. Deze aannemer eist dat de gasleiding niet onder de fundering, maar door de fundering wordt gelegd. Dat gat is er niet en de aannemer vertrekt mopperend met de mededeling dat als het gat er wel is, hij voor een nieuw bezoek Woude 6 onderaan de lijst zal zetten.
Dit is minimaal een complicatie. Ik ben benieuwd of dit opgelost gaat worden.
William, de hoofdaannemer belt mij vanmorgen vroeg en kan nog steeds niet bevestigen dat de nutsvoorzieningen er op tijd komen. Wel heeft ie van Eneco begrepen dat er geen aanvraag voor een gasmeter voor Woude 6 in de computer staat. Ja ja, dat lijkt me helder ...
William vraagt wanneer wij gaan slapen op Woude 6. Ik antwoordt de nacht na de verhuizing. Mocht dit niet lukken, dan zullen we slapen in het Hilton en dineren bij Apicius :). Ik kan niet merken of William dit waardeert.

De darsdeuren aan de binnenkant zijn inmiddels van glas voorzien, wat een imposant gezicht is dit. De groene kleur moet binnen nog wit geschilderd worden.
Het beloopbare glas in de slaapkamer boven is aangebracht, heel apart.

Installateur Witte, in de persoon van André Brandsma met een collega, zijn het bad beneden aan het plaatsen. Ik informeer André over de keuze van het schakelmateriaal. Dit wordt Busch en Jaeger Pure, geborsteld RVS. Dit materiaal is praktisch ongevoelig voor vingerafdrukken.