07 oktober 2008

Diversen in RVS

Nu het project Woude 6 om en nabij compleet is, moeten er nog wel een aantal puntjes op de i gezet worden.
De beide Valley kajaks liggen nu nog op kratten naast de garage. Daarvoor moet zowel binnen als buiten een ophang systeem worden gemaakt. Ook de bevestiging van de houten darsdeuren, nu nog uitsluitend op het terras, moet degelijker worden.
Cees Koopman uit Heerhugowaard is een specialist in roestvast staal. Cees heeft een half woord nodig om precies te weten wat er gemaakt moet worden.
Hij monteert vandaag de in zijn werkplaats gemaakte onderdelen. Eerst worden alle gaten geboord om vervolgens deze gaten te vullen met Fischer chemische ankerpasta. Op de plek binnen en buiten de garage waar de kajaks komen te hangen gebruikt Cees RVS bouten met binnendraad. Hij doet dit om na het verwijderen van de RVS kajak steunen geen uitstekende delen te zien. Daar loop je makkelijk tegen aan.
De houten darsdeuren, ze zijn 3 meter hoog en 1,5 meter breed, zijn nu alleen nog beneden op het terras bevestigd. Dit heeft tot gevolg dat de deuren bij harde wind flink torderen en veel lawaai maken in de iets te ruime bevestiging op het terras.
We hebben nu een speling vrije bevestiging gemaakt precies in het midden van de deuren. De bevestiging op de deuren is met 2 tot 4 slotbouten heel solide. Op de muren wordt de bevestigingsplaat met 4 chemische ankers vast gezet.
De boringen in de muurplaten en op de deuren zijn conisch. De RVS stangen zijn ook voorzien van conische pennen. Het geheel is nu volledig speling vrij. De linker deur krijgt twee bevestigingspennen, één heel korte voor normale omstandigheden en dus helemaal open, een tweede heel lange is bedoeld voor heel warm weer. De houten deur kan dan op een centimeter of 50 na worden dicht gezet. Hiermee voorkomen we een te sterke opwarming van de woonkamer. We kunnen dan nog wel naar buiten lopen.
Vlak na de middag is Cees klaar en laat een tevreden klant achter.
De RVS pen en plaat die op de rechterdeur zit zal ik nog donkergroen schilderen. Vanavond haal ik vier stukken buis isolatie om de kajaks een zachte ondersteuning te geven.

03 oktober 2008

Boerderijen Stichting en borrel met de hoveniers

Vanmiddag lopen er twee heren met schrijfblok en fotocamera naar onze stolp te kijken. Ze beschrijven de boerderij en maken diverse foto's. Daar moet ik het mijne van weten en loop naar de dijk. Piet Verhoeven stelt zich voor en legt uit dat hij en zijn broer alle boerderijen op De Woude inventariseren voor de beeldbank van de Boerderijen Stichting Noord-Holland. Piet's broer blijkt een klant te zijn van mijn voormalige bedrijf en bij zowel hem als ik valt het kwartje.
Piet vindt de stolp er prachtig uitzien, al hadden de horizontale raamlijsten iets smaller mogen zijn.
Binnen vallen de mannen van de ene verbazing in de andere. Termen als 'adembenemend' en 'schitterend' zijn niet van de lucht.
Vooral het vierkant valt zeer in de smaak, met name omdat dit vanaf de grond tot en met de bovenste gebinten te zien is.
Ze nodigen ons uit om lid te worden van de Boerderijen Stichting Noord-Holland. Dat hebben wij direct gedaan.

Er waren nog geen goede foto's van de achterkant van de stolp gemaakt. Daarom hierbij een plaatje.

Hovenier Ed Schut en zijn mannen komen vanmiddag een biertje drinken ter gelegenheid van het opleveren van de tuinen. Ed, Maurice, Rob, Robbert, Robin en Paul zijn om 16.00 uur op De Woude. De mannen hebben een prachtig boeket bloemen, chocolade en een mooie fles wijn mee. Iedereen, wij incluis, is heel tevreden over de prettige samenwerking en het mooie resultaat. Heel goed is ons bevallen dat het ontwerp van de tuinen zo'n goede mix is geworden van de dingen die wij graag wilden en de prima invulling door de mannen van Ed Schut. Vooral Maurice en Rob hebben maar een half woord nodig om onze ideeën praktisch te vertalen in een mooie tuin.

Leuk is ook dat de Boerderijen Stichting de tuinen zeer weet te waarderen.

Na de koffie met gebak gaat een biertje er wel in. Om half zeven gaan de mannen genieten van hun vrije weekend.
Nogmaals hartelijk dank jongens.

01 oktober 2008

Indrukwekkend eerbetoon afscheid Piet Los

Ik ben donderdag tot en met maandag naar Duitsland en kan het afscheid van Piet Los niet meemaken. Ik hou regelmatig contact met mijn vrouw, ook om te horen hoe de reportage van Yvon Jaspers over De Woude er uitzag.
Vanaf het moment dat bekend werd dat Piet was overleden, hebben we de vlag halfstok gehesen aan onze splinternieuwe vlaggenmast. Omdat ik de vlag ook 's nachts wil laten hangen, heb ik er voor gezorgd dat de vlag aan beide kanten verlicht is. De verlichting van de grote treurwilg en het aanlichten van de stolp en diverse bomen, blijft voorlopig uit.
Donderdag gaat Marian condoleren en heeft een mooi boeket bloemen mee. Het is heel emotioneel.
Vrijdag, de dag van de crematie staan alle inwoners in een rij langs de weg naar de pont. Marian beschrijft dit als een buitengewoon indrukwekkende ervaring.
Thomas strijkt zaterdag de vlag, de sierverlichting blijft deze week nog uit.
Maandagavond laat ben ik thuis. Dinsdag morgen zie ik de drie boten van Piet vol met bloemen in het Dampie liggen. Vooral het smalle scheepje, Piet's lievelingsbootje, dat met 2 stokken midden in het Dampie ligt, een meter of dertig van ons erf, doen me de tranen in mijn ogen schieten. Een sereen en mooier eerbetoon kan ik niet bedenken, schitterend.
De hele dinsdag zie ik inwoners over de sluis lopen en soms een tijdje stilstaan op de brug. Dat is vanaf vrijdag natuurlijk ook al vaak het geval geweest.
Ik maak een paar foto's omdat het kleine bootje i.v.m. met de toenemende wind vandaag is weggehaald.