De dakgoten zijn nu zo goed als klaar, het zink zit erin en dus kunnen de dakpannen erop. Ik fiets met heerlijk warm weer naar De Woude en zie dat William en Johan Offeringa bezig zijn met het leggen van de pannen op het westelijke dakvlak. Ze gebruiken een handige lift om de vele pannen naar boven te krijgen. Het leggen is veel werk, vooral rond de dakramen moeten de pannen soms worden afgeslepen. Op de garage liggen de pannen al. Om de vier meter is er een speciale ventilatiepan aangebracht. Het ziet er zeldzaam mooi strak uit.
Kees Offeringa is er niet. Hij is naar de begrafenis van een neef die bij de brand in een kledingwinkel in Zuid-Scharwoude omkwam. Wel zie ik dat hij rondom klaar is met het voegen van de onderkant van de stolp. Hij is inmiddels begonnen met de witte voegen van de bovenkant van de garage. Ook nu is het voegwerk weer heel fraai, zogenaamd 'platvol verdiept'.
Robbert en Dominique hebben alle dakramen gemonteerd. Ze zijn enthousiast over het mooie licht dat via de noordelijke dakramen in de vide komt. Ik kan dat alleen maar beamen, heel mooi.
Robbert laat me een zogenaamde 'timpaan' zien. Een timpaan is een houten sierstuk dat aan weerskanten van de topgevel zal worden aangebracht. Robbert heeft hem gisteren zelf thuis gedraaid en vraagt of ik hem mooi vindt. Het ziet er prachtig uit en ze mogen er van mij zo op.
Update: Een anonieme lezer laat me weten dat wat ik een timpaan noem geen timpaan is. Het lijkt er sterk op dat de lezer gelijk heeft. Ik hoe het maar op een sierstuk. De vorm lijkt sterk op een eikel, een mooie verwijzing naar het eikenhouten vierkant.
07 juni 2007
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
2 opmerkingen:
Geachte heer Schermer,
Volgens de vandale:
tim·paan (het ~, -panen)
1 [bouwk.] driehoekig bovenstuk van de gevel => fronton, geveldriehoek
2 [bouwk.] ruimte tussen bovendorpel van raam of deur en de daarboven zich welvende boog
De door u gebruikte omschrijving is niet correct.
goed artikel.
Een reactie posten