03 mei 2008

Bomen rooien

Vrijdag tegen de middag komen Wietse en Robbert van Rob Manuel boomverzorging om alle wilgen en wat fruitboompjes om te halen.
De twee mannen hebben al een rupsvoertuig, een forse hakselaar achter het huis geïnstalleerd. De eerste bomen leggen al snel het loodje. De methode is niet ingewikkeld, maar gebeurt met veel vakmanschap. Bomen die tijdens het vallen het huis kunnen raken worden met een touw de goede kant uit gedirigeerd. Dit gaat uitstekend en om 15.00 uur zijn de meeste bomen gesneuveld. Het uitzicht is al fantastisch.

Vanmorgen zijn de mannen al vroeg weer aan het werk en alle bomen achter zijn om 11.00 uur weg. Marcel Nielen begint met het graven van sleuven rond de stobben. Daardoor kan het freesen van de stobben zonder risico voor de frees gebeuren. Ook verzamelt Marcel de grootste stukken puin en gooit die op een hoop. Maandag zal hij met een kleine shovel dit puin afvoeren.

Nadat de bomen achter zijn verdwenen treffen de bomen voor hetzelfde lot. Deze wilgen zijn een flink stuk groter. Deze bomen moeten wel op het land terechtkomen. Ze zijn evenwel tot boven het water gegroeid en dat betekent dat Robbert een stuk de boom inklimt om het touw zo hoog mogelijk te bevestigen. Daarna wordt de boom aan de onderzijde ingezaagd en met buurman Bert, Marcel en Jan Nielen en Wietse wordt stevig getrokken om de boom op het land te laten omvallen. Dit gebeurt met een flinke klap.
Nadat de kleinere takken zijn verwijderd, de mannen gebruiken razendsnelle Stihl kettingzagen, verdwijnen deze in de hakselaar. De dikkere takken, tot zeker 15 centimeter doorsnede, verdwijnt in de hakselaar. De dikkere delen worden tot handzame brokken gezaagd en gaan naar Jan Aafjes van het Kombof.

Morgen maak ik wat foto's van de nieuwe situatie en, ter vergelijking, de oude situatie. Vanavond al genieten we van een schitterende zonsondergang.

4 opmerkingen:

Anoniem zei

Had je een kapvergunning nodig? Of heb je ze gewoon maar omgezaagd?

Wim Schermer zei

Sinds kort is het niet meer nodig om een kapvergunning te vragen voor inheemse bomen op het eigen erf. Een dergelijke vergunning heb ik dan ook niet aangevraagd.
Anderzijds komt er iets moois voor terug, namelijk een boomgaardje van heel oude peren en appels.
Groeten,
Wim

Anoniem zei

Dat wordt vast weer heel mooi, jou kennende. Hoog/laag stam? wat voor soorten?

Wim Schermer zei

Wij denken aan 50 jaar oude dikke stammen met daarop enten. Zullen wel peren en appels worden. Mogelijk nog wat frambozen en kruisbessen. Verder veel gras en hortensia's.
Gr. Wim