05 mei 2008

Stobben freesen

Vanmorgen om half acht, we liggen nog in bed, draaien er al machines op het erf. Marcel Nielen en zijn hulp voor vandaag Sjoerd, zijn al bezig met het egaliseren van het terrein achter ons huis. Allereerst worden alle in stukken gezaagde stammen afgevoerd.
Om half negen komt Rob Manuel met zijn stobben frees machine het erf op. De machine is een rupsvoertuig met aan de voorzijde een grote draaiende schijf waarop vele Wydia geharde beitels zijn gemonteerd. De beitels zijn niet heel scherp meer, maar het geweld is zo groot dat de stobben als sneeuw voor de zon verpulveren.
Rond het middaguur is Rob klaar en de helse machine gaat weer richting pont.

Onderwijl verzamelen Marcel en Sjoerd ongeveer een halve boerderij aan puin, de grootste stukken wegen meer dan 100 kg. Sjoerd rijdt dit met een kleine shovel naar de dijk en kiepert alles in een platte wagen. De tuin achter wordt steeds vlakker maar blijft enorm veel puin bevatten. De restanten van de versnipperde bomen en de stobben worden vermengd met zand en zijn niet meer terug te vinden.

Tegelzetter Dirk Visser komt in de hal nog een metalen strip plaatsen en neemt en passant zijn vergeten, maar nog niet gemiste, troffel mee.

Geen opmerkingen: