07 juni 2008

Energie huishouding


De trouwe lezers weten dat er in ons huis behoorlijk is geïnvesteerd in isolatie. Daarnaast is door de installatie van een warmtepomp een goede basis gelegd voor een energie vriendelijke woning. Wij wassen met warm water uit de warmtepomp en dat scheelt behoorlijk in het stroomverbruik.
Hoe is het verbruik gedurende het eerste halfjaar verlopen? Er is 8100 KWu elektriciteit verbruikt. Daarvan heeft de warmtepomp, deze heeft een aparte extra verbruiksmeter, 4200 KWu verbruikt. De warmtepomp heeft 1100 uur gedraaid en verbruikt 3 KW per uur. Dat zou overeen komen met een verbruik van 3300 KWu. Het meerverbruik van 900 KWu komt voor rekening van de elektrische bijverwarming van het water in de 170 liter boiler. Dit laatste had niet gehoeven. Tijdens een bezoek van twee mensen van de importeur Stiebel Eltron, bleek dat de temperatuur van het boilerwater te hoog stond ingesteld. Dat is gecorrigeerd en nu zal de elektrische bijverwarming niet meer aanslaan.
Het droogstoken, er heeft gedurende de maand december en januari een 13 Kw heater in huis gestaan, van de woning heeft naar schatting 1000 KWu gekost. Gecorrigeerd voor dit droogstoken en de onnodige elektrische bijverwarming van het boilerwater, zal het werkelijke verbruik het eerste halfjaar uitkomen op rond 6100 KWu.Tot december zal er volgens de 'graaddagen' methode aanvullend 2200 KWh worden verbruikt door de warmtepomp. Daarnaast zal het huishoudelijk verbruik nog eens 2000 Kw toevoegen. Totaal verbruik het eerste jaar zal dan uitkomen op 12300 KWh. Volgend jaar kan dit uitkomen op rond 10200 KWh.
Bij een gemiddelde KWh prijs van 20 ct zijn wij aan energie totaal 205 euro per maand kwijt. Na correctie voor droogstoken, heaterverwarming en de te hoge stand van de elektrische bijverwarming van de warmtepomp boiler, zal een verbruik van 10.000 KWu waarschijnlijk zijn. Dit lijkt veel, maar er wordt geen, nou bijna geen, gas verbruikt.
Gas wordt alleen gebruikt voor koken en komt uit op totaal 11 m3 het eerste half jaar. Daar wordt Eneco niet rijk van.
Vergeleken met ons oude huis in Castricum betekent dit precies een derde vermindering van de kosten voor energie. Wij verbruikten daar 100 euro elektriciteit en 200 euro gas. Relatief is het huidige huis nog gunstiger omdat de stolp een inhoud van 1300 m3 heeft en ons oude huis 750 m3. Tenslotte is het comfort enorm toegenomen, vooral de koeling op warme dagen is heerlijk.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hallo
Heeft u nog foto,s van de w.pomp installatie in de Garage

Vr groet Gerard Twisk
Stibel-Eltron.

p.s. waren 2 weken geleden bij u