13 juni 2008

Meters maken

Rudolf, Ruurd en Gerrit van Nagelhout beginnen vandaag, vrijdag de dertiende, met het weggraven van een meter van de oever van onze tuin. Wij hebben met onze buren Thomas en Minette afgesproken dat wij wat van onze tuin weggraven om hen een mooier zicht op het water van het Dampie te geven. Wij mogen dan de beschoeiing op hun grond laten eindigen waardoor wij achter de garage langs kunnen lopen. Als de grond is afgegraven laat Rudolf de lange dubbele geleidebalk te water waartussen de beschoeiing planken worden geplaatst. Dit gebeurt heel nauwkeurig, de grote laserwaterpas wordt daar regelmatig voor gebruikt. Ook wordt veel op zicht gedaan.
Nadat de dubbele geleidebalk is gepositioneerd, wordt met een lange RVS pijp aangesloten op een sterke pomp, de plek waar de planken komen met water doorgespoeld. Uiteraard willen ze voorkomen dat er straks planken op hindernissen stuiten.
Daarna worden de planken er één voor één tussen gezet. Met staalkabels en een speciale spanner worden de planken tegen elkaar aan getrokken. Op het Takeuchi kraantje wordt een trilplaat gemonteerd en worden de planken erin getrild.
Plotseling staat er een jonge man achter me, keurig in het pak. In het kerkje is een trouwplechtigheid aan de gang die door ons geheel en al wordt verstoord. 'Of wij een kwartiertje willen stoppen', dan kan het ja-woord tenminste hoorbaar klinken. Dat doen we graag.
Aan het eind van de dag staat de eerste 20 meter beschoeiing erin.

Geen opmerkingen: