03 oktober 2008

Boerderijen Stichting en borrel met de hoveniers

Vanmiddag lopen er twee heren met schrijfblok en fotocamera naar onze stolp te kijken. Ze beschrijven de boerderij en maken diverse foto's. Daar moet ik het mijne van weten en loop naar de dijk. Piet Verhoeven stelt zich voor en legt uit dat hij en zijn broer alle boerderijen op De Woude inventariseren voor de beeldbank van de Boerderijen Stichting Noord-Holland. Piet's broer blijkt een klant te zijn van mijn voormalige bedrijf en bij zowel hem als ik valt het kwartje.
Piet vindt de stolp er prachtig uitzien, al hadden de horizontale raamlijsten iets smaller mogen zijn.
Binnen vallen de mannen van de ene verbazing in de andere. Termen als 'adembenemend' en 'schitterend' zijn niet van de lucht.
Vooral het vierkant valt zeer in de smaak, met name omdat dit vanaf de grond tot en met de bovenste gebinten te zien is.
Ze nodigen ons uit om lid te worden van de Boerderijen Stichting Noord-Holland. Dat hebben wij direct gedaan.

Er waren nog geen goede foto's van de achterkant van de stolp gemaakt. Daarom hierbij een plaatje.

Hovenier Ed Schut en zijn mannen komen vanmiddag een biertje drinken ter gelegenheid van het opleveren van de tuinen. Ed, Maurice, Rob, Robbert, Robin en Paul zijn om 16.00 uur op De Woude. De mannen hebben een prachtig boeket bloemen, chocolade en een mooie fles wijn mee. Iedereen, wij incluis, is heel tevreden over de prettige samenwerking en het mooie resultaat. Heel goed is ons bevallen dat het ontwerp van de tuinen zo'n goede mix is geworden van de dingen die wij graag wilden en de prima invulling door de mannen van Ed Schut. Vooral Maurice en Rob hebben maar een half woord nodig om onze idee├źn praktisch te vertalen in een mooie tuin.

Leuk is ook dat de Boerderijen Stichting de tuinen zeer weet te waarderen.

Na de koffie met gebak gaat een biertje er wel in. Om half zeven gaan de mannen genieten van hun vrije weekend.
Nogmaals hartelijk dank jongens.

2 opmerkingen:

Pieter Thole zei

HA,
Mooi werk allemaal, waar k bijzonder in geinteresseerd ben is de warmtepomp. Ik zit in een stolp net buiten Broek in Waterland en ga de bron laten maken en een pomp installeren. Ik vroeg me af welk vermogen er wordt gebruikt en welk aantal draaiuren er worden gehanteerd. Ik hoor het graag.

Pieter, 0646122170
thole@planet.nl

Wim Schermer zei

Hi Pieter,
Ik heb je voicemail ingesproken, maar niks van je gehoord.
Het bepalen van de capaciteit van een warmtepomp is afhankelijk van heel veel factoren. Ik noem er een paar:
-Type gebouw
-Inhoud van het gebouw
-Ligging van het gebouw
-Isolatie niveau van muren en dak
-Glasoppervlak en welk type glas HRII of HRIII
-Gewenste koelcapaciteit in de zomer
-Wel of geen gebruik van hotfill machines voor wassen/afwassen
-Gewenste boilercapaciteit
-Ventilatiesysteem

In ons huis van 1300 m3 met een isolatiewaarde van bijna RC 5, is een warmtepomp van 13 KW toegepast. Deze pomp gebruikt gemiddeld bij verwarmen 3 KW. Hij draait dit eerste jaar bijna 2100 uur en komt aan een verbruik van 6200 KW. Door het droogstoken van het nieuwe huis en een inregel fout is dit 700 tot 900 KW meer geworden dan nodig. Bij gemiddeld gelijkblijvende condities zal het verbruik het tweede jaar uitkomen op rond 5500 KW.