11 april 2009

Het vierkant scheurt, knalt en tordeert

Zoals bekend hebben wij in ons huis een eiken vierkant als draagconstructie. Het hout hiervoor komt uit de buurt van Keulen in Duitsland en is 90 jaar geleden, dus rond 1920 geplant. De jaarringen waren uitstekend te tellen.
Op de offerte van de leverancier stond dat het hout kan krimpen en tijdens het scheuren harde klappen kan veroorzaken. Nou dat gebeurt. En niet alleen in de beginperiode, juist de laatste tijd zijn de harde geluiden niet van de lucht.
Iets waarop we niet hadden gerekend, is dat de verticale palen, deze zijn 30 x 30 cm, ook blijken te torderen. Tijdens het leggen van de Belgisch hardstenen vloer is er rekening gehouden met een voeg van één centimeter. Deze voeg is gevuld met een grijze flexibele kit. Bij meerdere palen zien we dat de kit wordt weggedrukt, bij één paal zelfs helemaal. Om te voorkomen dat de vloer scheurt en mogelijk meerdere tegels vernielt, komt de tegelzetter langs om de palen ruimte te geven. Rondom krijgen de palen een centimeter extra ruimte, een pittige klus omdat slijpen vlak naast de houten paal niet makkelijk is. Ook mag er niet te ver worden geslepen. Bij één paal in de woonkamer slijpt Dirk eerst de tegel door en hakt het onderliggende cement weg. Op een gegeven moment horen we een harde dreun, de paal krijgt nu pas voldoende ruimte.
We laten dit zo een paar maanden open en daarna kan de kitter langskomen om het geheel weer netjes op te vullen.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

is het niet zo dat in oude stolpen de palen op opgemetselde poertjes staan en zo "vrijelijk" kunnen bewegen? Waarom heb je destijds dan niet gekozen voor een vrije oplegging ipv de boel op te sluiten met tegels?

Wim Schermer zei

Inderdaad staan in oude stolpen de palen op opgemetselde poeren. Ze deden dit om het hout niet nat te laten worden en daardoor te zien verrotten. In een moderne stolp wordt het binnen niet meer nat en is een poer in het zicht niet functioneel meer.
Belgisch hardsteen strak tegen de paal vinden we gewoon mooier, totdat blijkt dat de paal een centimeter tordeert. Nu de paal een centimeter meer ruimte heeft denken we dat het goed gaat.