23 januari 2007

Bouwvergadering, de laatste details

Vanmiddag een bouwvergadering bij Verbart in Oterleek. Rick Kuiper, Thomas, William Offeringa, Rob Verbart en ik buigen ons over de laatste details. Iedereen is er van overtuigd dat alles nu tot in detail moet kloppen om straks een ongestoorde bouwstroom te garanderen.
Rick heeft de opmerkingen op de tekeningen van gisteren al verwerkt. Mooi is nu dat de koekoek iets groter is geworden, nog steeds harmonieus en daardoor lijken de dakkapellen aan de andere zijden van de stolp minder opvallend.
Even hebben we nog getwijfeld om de andere dakkapellen weg te laten. Een bezoek aan een van de mooiste stolpen in de Beemster die door architect De Jong is gemaakt, ook daar zijn dakkapellen rondom aangebracht, overtuigen ons er van dat de dakkapellen moeten blijven. We besluiten om boven de hanenkammen één laag stenen te metselen.
Op de zolder zal op het westen nog een Velux raam worden aangebracht. Het uitzicht vanaf een hoogte van 8.5 meter over de Westwouder polder moet prachtig zijn.
De offerte voor het eikenhouten vierkant is aangevraagd. De leverancier van de kap is op de hoogte gesteld van de verandering van staal naar eikenhout.
Een laatste discussie is de hoogte van de kozijnen aan de voorkant. De verdeling van de ramen in het kozijn levert voor mij een zichtbeperking op als ik staand naar buiten kijk. De dwarsroede zit op ongeveer 1.70 meter boven de beganegrond vloer. Alle mogelijkheden, het hoger of lager in de voorgevel plaatsen, zelfs het anders indelen van de ramen, levert nog steeds geen ongehinderd zicht op. Dat is nou eenmaal het gevolg van het bouwen van een echte boerderij. We besluiten het te houden zo als het oorspronkelijk is ontworpen. Uiteindelijk is het belangrijker om een ongehinderd zicht te hebben als je zit.

1 opmerking:

ruud zei

Wim,
Ben onder de indruk van de het ontwerp, van de stopboerderij op de Woude.
Je geeft met dit statige project, een stuk historie terug aan 1 van de mooiste nog bewaarde rustieke plekken in Nederland.
I am impressed.
Ruud