12 januari 2007

En nu een echte boerderij?

Gisteren kreeg ik de eerste vernieuwde AutoCad tekeningen van aannemer Verbart. Onze wens om de mogelijkheden van een volledig eikenhouten vierkant te onderzoeken krijgt een positief antwoord. De doorsnede tekeningen maken het heel duidelijk.
Op bijgaande foto's is op de oorspronkelijke - bovenste - tekening te zien dat de - stalen - versprongen vierkantspalen een ruimere tweede verdieping oplevert. Het zicht vanaf de begane grond via de vide gaat dan niet verder dan het lagere plafond van de tweede verdieping. Op de tweede - zolder - verdieping zal de verwarmingsketel en opslag van spullen komen. Veel ruimte hebben we daar eigenlijk niet nodig. Uiteindelijk is er boven de garage ook nog 4 x 11 meter verwarmde opslagruimte.
Een eikenhouten vierkant maakt de boerderij veel authentieker en is heel veel fraaier om te zien. Vooral omdat het plafond van de tweede verdieping nu op ruim 3.60 meter hoogte boven de verdiepingsvloer komt. Dan komt via de vide van zowel de begane grond, maar vooral vanaf de eerste verdieping, de gehele vierkantconstructie, inclusief de dwarsschoren, mooi in beeld.
Een vaste trap naar de kleine 2e verdieping is niet fraai, een speciale Vlizotrap zal naar de zolder leiden. De verwarming en enige opslag zal op de 4.85 x 4.85 meter grote zolder prima mogelijk zijn.
Over de kosten zal ik het niet hebben, maar dit soort ingrepen kun je achteraf niet realiseren. Onder het motto 'je kunt het maar één keer goed doen' zou het er best van kunnen komen.

Geen opmerkingen: