27 januari 2007

Hoe komt het vierkant op het eiland?

Vandaag de dag worden door slechts enkele houtzagerijen eikenhouten vierkantsconstructies gezaagd en geleverd voor stolpboerderijen. Eén van die inmiddels zeldzame bedrijven is De Lintumsmolen houtzagerij in Winterswijk. Werden boerderij vierkanten vroeger met behulp van een dubbele staander, een haaks daarop staande spruit en handkracht overeind gezet, momenteel doet de Lintumsmolen dit met een 18-tons kraan. Echter .... de pont kan een maximum gewicht dragen van 11,5 ton. De kraan kan dus domweg niet op De Woude komen. Aannemer Verbart is op zoek naar een lichtere kraan die wel de hoogte bereikt en het gewicht van een half eikenhouten gebint op basis van palen van 7 meter lang en 30 cm in het vierkant kan tillen.
De Lintumsmolen vind het aansluiten van de dragende staalconstructie van de eerste verdieping niet optimaal. Zij werken nu een voorstel uit om de staalconstructie te vervangen door een geheel eikenhouten constructie. Wil je kijken hoe dit gemaakt wordt, ga naar www.gebinten.nl

2 opmerkingen:

Philip zei

Gewoon met een helicopter overzetten!
Leuke informatie over die gebinten.

Wim Schermer zei

Hi Philip,
Zal wel een erg zware helikopter worden. Vandaag is bekend geworden dat het allemaal wel kan. Vanavond zet ik de oplossing online.
Groeten,
Wim