21 oktober 2007

Aftimmeren en funderingsproblemen

De afgelopen week is verder gegaan met het aftimmeren. Alle deuren en ramen krijgen een strakke omlijsting van 7 cm breedte. Mark Knoester freest met een mooi stuk hulpgereedschap de uitsparingen in het kozijn uit.
Ik mag nog een keuze maken uit de 'neuten'. Nee nee, het is niet wat jullie denken. Neuten zijn de houten afwerkingsstukken op de overgang van de plint naar het deurkozijn. Het wordt een neut zonder tierelantijnen, recht en strak dus. Vrijwel alle binnendeuren zijn afgehangen, al is het nog met de verkeerde scharnieren. Deze worden vervangen door paumellen. Het ziet er goed uit al moet het schilderen er nog de finishing touch aan geven.

De trap stelt de constructeur voor problemen. Wij willen een natuurstenen trap, vrijhangend aan de muur van de bijkeuken en de slaapkamer. De gebruikelijke paal die de trap ondersteunt willen we in het geheel niet zien. Een stalen spandraad naar de tweede verdieping evenmin.
Vrijdagmiddag ga ik met Robbert Spil, de uitvoerder, naar VP constructeurs in Uitgeest. Daar wordt ik met de neus op de feiten gedrukt. Zelfs een paal, even er van uitgegaan dat we die willen, is technisch onmogelijk. De muur van de slaapkamer staat weliswaar op een dubbele T-ligger, maar zeker niet op een funderingsbalk. De trap weegt 1500 kg en er moet rekening worden gehouden met een gewicht van 500 kg aan mensen die er gelijktijdig op kunnen staan. Twee ton kan de broodjesvloer, ook al is er een dubbele T-ligger toegepast, domweg niet aan.
De oplossing is een stevige uitdaging. De constructeurs Jack Vreeken en Ron de Pagter leggen de beperkte mogelijkheden uit. Het gaat er zo uitzien. Vanaf de buitenkant van de stolp wordt er een groot gat onder de fundering gegraven. Ter plaatse van de wand van de slaapkamer wordt er een zware H-balk tussen de twee aanwezige funderingsbalken aangebracht. Deze zware balk mag vervangen worden door twee iets lichtere balken, dat is liggend op je rug makkelijker aan te brengen. Nou is makkelijk, met een kruiphoogte van 40 cm, een zeer relatief begrip.
Robbert kijkt niet vrolijk, maar ziet ook geen andere oplossing. Ook zal er een stalen versterking om de al gedubbelde raveelbalk boven de slaapkamerdeur moeten worden geplaatst.
Al met al, dit had ik eerder moeten bedenken. Misschien had ook de leverancier van de trap me er tijdens het bestellen op moeten attenderen. Nu wordt het een mooie, maar wel heel dure trap.

1 opmerking:

Anoniem zei

Go Markie!!!