01 maart 2008

Brand op De Woude

Vannacht is het noodweer. De wind is aangetrokkken tot Bft 8 à 9. Er zitten vlagen tussen die zeker tot Bft 10 gaan. Om 03.00 uur worden we wakker door een enorme onweersknal en immense bliksem. Hagelstenen geselen de openslaande deuren van de op het westen gelegen slaapkamer. De houten darsdeuren maken veel lawaai en dreigen van hun tijdelijke bevestiging op het terras te worden gerukt. Helaas kan ik er nu niks aan doen. Na enkele uren is het weer licht en kan ik de tijdelijke bevestiging wat verstevigen. De linker deur staat op losbreken, oops.
Marian heeft om 03.00 uur verkeer gehoord, ik niet. 's Morgens horen we dat er bij de familie Hos, één van de twee boeren op het eiland, brand is uitgebroken. Meer dan 220 schapen en 80 koeien zijn in de vlammen omgekomen. Onvoorstelbaar en een enorm persoonlijk verlies voor de familie Hos. De hele zaterdag is het druk met brandweer en TV ploegen. We irriteren ons aan de bestuurder van een auto van UBF, United Broadcast Facilties. Ze zetten hun auto in het zand pal voor onze stolp. We laten het maar begaan, met meerdere auto's van brandweerlieden die even op verhaal komen bij het Kombof, is er ook geen ruimte meer.
De twee foto's geven de buienlijn aan van zaterdagnacht 03.00 uur, met en zonder bliksemweergave.

2 opmerkingen:

Philip zei

Het ging zeker goed tekeer! In een nieuw huis lijk je die geluiden dan extra hard te horen. Goed om te horen dat de stolp windkracht 10 kan doorstaan.

Te erg voor die boer. 3 stallen volledig afgebrand en zo'n verlies aan vee. Hopen dat hij goed verzekerd is.

Wim Schermer zei

Hi Philip,
Een goedgebouwde stolp, en ga er maar van uit dat deze goed is gebouwd, kan deze wind wel hebben. Alleen had ik eerder de 3 x 1,5 meter grote houten darsdeuren dicht moeten doen. Die zijn niet berekend voor Bft. 10.
Groeten,
Wim