03 december 2008

De puntjes op de i

Deze week hebben de aannemers die ons huis hebben gebouwd weer bezit van het huis genomen. Er moeten nog een aantal dingen worden vervangen en gerepareerd.
Twee grote hangijzers zijn het lelijke glazen plafond op de eerste verdieping en scheurvorming rond de meeste Veluxramen boven.
Maandagmorgen wordt het hele huis vol met stucloop gelegd om schade aan de vloertegels en vloerbedekking boven te voorkomen. Schildersbedrijf Harry Mol begint met het demonteren van het glazen plafond. De 200 kg wegende meterslange 25 mm dikke gelaagde ruit wordt met man en macht naar beneden getild. s'Middags gaat de nieuwe constructie er weer in.
Tegelijkertijd werken John en Wiliam van Offeringa aan de ramen. De stuclaag is op verschillende plaatsen gebroken. Uiteraard willen de mannen weten hoe dit komt. Dat wordt snel duidelijk. De geperforeerde metalen hoeklijn draagt op een aantal plaatsen niet op het achterliggende hout van de kap. Je kunt de strip op een paar plaatsen enkele millimeters indrukken, waarna deze weer terugveert. Een tweede probleem is dat er op enkele plaatsen geen primer is gebruikt als een dikkere tweede laag moest worden aangebracht. De hechting van nat gips op kurkdroog gips is niet goed en de laatste laag kan er makkelijk afvallen.
Vandaag komt ook Robbert Spil van aannemer Verbart voor enkele klussen. De voordeur kiert, er ontbreken enkele isolatieplaten onder de dakgoot in de garage en er wordt een nieuw luik gemonteerd op de pompput.
Al laatste monteert Robbert een zwaar RVS beveiligingsoog in de roeiboot. Datzelfde gebeurt aan de overkant van de Markervaart waar een aggregaat voor stroom zorgt om een 21 cm lang gat te boren door de hardhouten gording. Nadat de lange bout met het zware RVS oog muurvast is gemonteerd, wordt de uitstekende schroefdraad met een zware steenbeitel vernield. De toch al heel zwaar lopende borgmoer met nylon borgring kan er nooit meer af.
Zelf ben ik bezig met het schoonmaken van het houten vierkant. Door de werkzaamheden zijn er hier en daar nog cement- en gipsresten op het hout aanwezig. Het inmiddels uit het hout verdampte ontweringswater heeft oxaalzuur kristallen op het hout achtergelaten. Met de stofzuiger haal ik die weg waarna het hout met een vochtige doek wordt afgenomen.
Het knapt geweldig op en eind deze week kunnen we het huis als af beschouwen.

Geen opmerkingen: