12 december 2008

Nachtverlichting experiment

Wij hadden al een beperkte verlichting in de overtuin en in de voor- en achtertuin aangebracht. De voorkant van de boerderij wordt door 4 lampen van 15 Watt aangelicht. Heel aardig, maar de lampen staan zo dicht bij het huis, dat alleen de voorgevel en de topgevel worden verlicht. De kap blijft in het duister gehuld en dat geeft een beeld van een decorstuk. Aanvankelijk denk ik de kap aan te lichten met in de achterzijde van de topgevel aangebrachte lampen. Ik vrees dat het verlichtingsbeeld onevenwichtig zal zijn en besluit toch met aanschijn spots vanuit de overtuin te gaan werken.
In overleg met hovenier Ed Schut neemt Hans van de firma Statusfeer -http://www.statusfeer.nl/- contact met mij op. Zij leveren oerdegelijke aluminium aanschijn spots die gebaseerd zijn op metaal halogeen, zeg maar Xenon HID lampen. Deze spots, type Residence, zijn er in 35 en 70 Watt. Ik heb al een 35 Watt lamp die de treurwilg prachtig verlicht. Deze lamp kan de kap van de stolp evenwel niet goed in het licht zetten. Op de site van statusfeer zijn diagrammen te vinden waarop de reikwijdte en breedte van het verlichtingsbeeld van de lampen zijn te zien. Daar zie ik dat de 35 Watt spot een verlichtingsbeeld geeft van 19,60 x 9,30 meter. De 70 Watt spot komt tot 29 x 13,10 meter.
Hans brengt twee 70 Watt spots die ik op de afgelopen week door hovenier Ed Schut aangelegde stopcontacten aansluit.
Het resultaat is prachtig, zij het dat de spot bij het sluisje, die staat een stuk dichter bij de stolp, te fel is. Als ik daar de 35 Watt lamp neerzet die normaal onder de boom staat, is het verlichtingsbeeld prima.
De familie Visser kijkt vanuit hun huis rechtstreeks in de felle 70 Watt lichtbron. Ik had me al voorgenomen een soort zonnekap te maken waardoor dit probleem wordt voorkomen. Ik heb een stuk aluminium plaatmateriaal over van de Solatubes. Daaruit maak ik een kap die vervolgens aan de binnenkant matzwart wordt gespoten. Dit lijkt goed te gaan.
Gisteravond, het miezert een beetje, maak ik een paar foto's van de verlichte boerderij. De foto's lukken redelijk, al zal ik bij beter weer een paar nieuwe opnamen maken.

Geen opmerkingen: