08 november 2007

Tegelen volop aan de gang

Maandagmorgen is Dirk Visser uit Volendam met een medewerker begonnen met de grote klus om 225 m2 vloertegels te leggen op de begane grond in de stolp. We hebben gekozen voor Belgisch hardsteen in het formaat 60 x 60 x 2 cm. Deze steensoort weegt 2750 kg per m3. Een tegel van 60 x 60 cm weegt 20 kg per stuk. Het is dan ook heel zwaar werk, omdat het niet altijd bij het tillen van het gewicht van de tegel blijft. Als de tegel in de mortel wordt gezet en er is iets teveel mortel opgebracht, moet de tegel er weer af, maar deze zuigt zich inmiddels stevig vast in de mortel op de vloer. De tegels worden opgepakt met hetzelfde zuig gereedschap waarmee ook glazen ruiten worden gehanteerd.
De mortel is een zogenaamde dikbed mortel van het merk Sopro MDM888. Dit materiaal dat bestaat uit zand, cement en epoxy kunststof, kan worden verwerkt in dikten van 5 tot 30 mm. Bij ons wordt een laag van 5 tot 10 mm gebruikt, voornamelijk om dikte verschillen tussen de tegels te compenseren.

Woensdag tussen de middag ben ik weer even op het eiland en zie dat Dirk aardig vordert. De slaapkamer, badkamer en inloopkast zijn klaar en ze zijn nu bezig met de garage. In de garage wordt dezelfde maat tegels gelegd, maar hiervoor hebben we tegels van Chinese komaf gekozen. Kosten een kwart in vergelijking met het Belgische hardsteen en..... ziet er schitterend uit. De structuur is iets anders en er zijn veel minder 'adertjes' en andere mooie insluitingen, maar de verschillen zijn onverwacht klein. Ik wil een foto maken, maar de batterijen van de Olympus zijn leeg.

De schilders van Harry Mol zijn buiten vrijwel klaar, de deuren van de garage zijn nu groen met een witte deklat. Ziet er allemaal goed uit. Binnen wordt geschuurd en geplamuurd, het afschilderen moet nog gebeuren.

3 opmerkingen:

Wijnandt zei

Er zit nu schot in, Wim, en de verhuisdatum lijkt nog steeds haalbaar. Op de foto met tegelzetter zie ik in de uitsparing in de wand een gezicht. Wat/wie stelt dat voor?

Wijnandt.

Wim Schermer zei

Hi Wijnandt,
Het gezicht is een grapje van de bouwvakkers op de plaats waar in de doucheruimte een uitsparing is gemaakt.
Ik hoop en verwacht dat de verhuisdatum wel wordt gehaald.
Groeten,
Wim

Bas zei

Dat ziet er echt prachtig uit! Zo te lezen kost het wel een hoop moeite en is het erg zwaar werk, maar ik denk dat het resultaat alles waard zal zijn!