24 november 2007

Versterking fundering

Dinsdag rij ik naar De Woude. Er wordt druk gewerkt door de tegelzetter. Robbert en Dominique zijn bezig met het voorbereiden van de versterking van de fundering. Twee zware U-balken moeten rug aan rug worden bevestigd tussen twee funderingsbalken. Robbert legt uit hoe e.e.a. zal worden gemonteerd. Eerst is een lange sleuf gegraven onder de fundering door. Bijna een dag werk met de hand. Een graafmachine kan dit sneller, maar dan is er een risico dat de leidingen naar de bronnen van de warmtepomp worden geraakt.
Eerst worden er twee zetstukken op de funderingsbalken gelegd en met chemische ankers vastgezet. Daar bovenop worden de stalen balken gelegd die onder de grond met M16 bouten aan elkaar worden gezet. Op de balken worden schroefstempels geplaatst die de muur van de slaapkamer extra steun zal geven.
Robbert laat zien hoe een schroefstempel werkt en ik maak enkele foto's.
Woensdag en donderdag ben ik in Ierland bij de fabriek van Apple. Jammer dat ik het plaatsen van de trap en de balustrade nu niet kan zien. Thomas zal wat foto's maken, dus dat komt wel goed.

Geen opmerkingen: