18 september 2008

Overtuin klaar

De overtuin is klaar. Na het aanbrengen van drainage, beregening en stroompunten voor enkele lampen, zijn afgelopen week verschillende lampen aangebracht. Het meest spectaculair is de spot onder de grote treurwilg. De HID lamp is maar 35 Watt, maar verlicht de boom tot in de top.
Ook de verlichting in de achtertuin is nu klaar. Aanvankelijk had Rob de spots in het schelpenpad geplaatst. Marian noemt het 'net een catwalk'. Verlichting is mooi, maar je moet de armaturen eigenlijk niet zien. Hoewel het best een paar uur werk is, is Rob met me eens dat de lampen beter uit het zicht kunnen worden geplaatst. De lamp voor het terras gaat twee meter naar links en wordt in de border met hortensia's links van het terras geplaatst. De andere twee lampen worden opgehangen aan de perenboompjes. De kabel wordt 10 cm diep in grasmat gelegd en bovengronds door een polyethyleen pijpje gevoerd om de stroomdraad bosmaaier bestendig te maken. Het pijpje spuit ik, net als alle stekkerdozen, matzwart. Resultaat? Perfect!.
De ietwat mager beplante border aan de sluiskant is vorige week opnieuw beplant en ziet er nu schitterend uit.
Ik leer het woord 'harsmof'. Met een harsmof wordt een absoluut waterdichte elektrische verbinding gemaakt. De harsmof is een polycarbonaat huis waar de verbinding ingelegd wordt. Bij dunne kabels moet er bij de in/uitgang van de kabel tijdelijk met tape een dichte verbinding worden gemaakt. Via een opening in de mof wordt een twee-componenten hars gegoten die een waterdichte verbinding garandeert.
Vandaag is ook de verlichting van de voorzijde van de stolp klaar. Het ziet er vanavond heel fraai uit.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Hasmof of haRsmof?

Wim Schermer zei

Harsmof natuurlijk. Dank voor de correctie.
Gr. Wim