03 september 2008

Treurwilg en tegenslag

Nu de grote dode tak beneden is en de versnipperaar zijn werk heeft gedaan wordt de treurwilg gesnoeid. In de top wordt ie 'lichter' gemaakt, dat wil zeggen dat een teveel aan takken wordt weggesnoeid. Bovenin ziet het er allemaal prima uit. Twee grote takken die over het water hangen blijken gescheurd te zijn en deels al ingewaterd. De mannen maken me duidelijk dat deze er in ieder geval af moeten. Gewoon een kwestie van achterstallig onderhoud. Als de boom eerder was gesnoeid zouden deze takken eerder van teveel gewicht zijn ontdaan en er nu nog gezond bij gestaan hebben.
De collega van Remy gaat nogmaals naar de top van de boom om deze nog eens kritisch te bekijken. Er worden nog enkele kleinere takken verwijderd. Nu zijn de boomverzorgers tevreden. Op mijn verzoek wordt het verwijderen van enkele takken boven het water achterwege gelaten om de wilg niet al te kaal te maken. Als de boom volgend jaar goed is uitgegroeid kunnen die takken alsnog worden ingekort om de boom nog beter in verhouding te krijgen. Het is al 15.00 uur als de wilg klaar is. Er moeten nog twee berken, een es naast de stolp en het peertje van buurvrouw Visser worden gesnoeid. Dat is allemaal in een uurtje gepiept. Om 16.00 uur rijden de mannen met de volle vrachtwagen houtsnippers van het eiland.
Het ziet er totaal anders uit, een beetje onwennig is het wel. Gelukkig kan de boom weer jaren staan te pronken. Het totale overzicht over de dijk is enorm verbeterd.

Geen opmerkingen: