01 november 2006

Woude 6, het begin

Sinds ongeveer een jaar zijn wij op zoek naar een woning waar het leven zich afspeelt op de begane grond. Ons huidige huis aan de Anna Paulownastraat 14 in Castricum is een zogenaamde buurtwinkelwoning. Vroeger waren er in een dorp meerdere buurtwinkels. De winkel was dan op de begane grond terwijl de winkelier erboven woonde. De eerste winkel voor ons bedrijf Apple Centre Mac Support startte hier in 1989. In 1995 is het bedrijf verhuisd naar Uitgeest en is het winkelgedeelte ingericht als woonkamer. Nu is dit minder functioneel geworden en is het vele traplopen voor mijn vrouw minder prettig geworden.
In februari van dit jaar komt er plotseling een stolpboerderij te koop op het eiland De Woude. Hoewel wij er onmiddellijk voor opteren, blijkt een echtpaar uit West-Graftdijk direct contact te hebben opgenomen met de eigenaar en meteen tot zaken te komen. Een flinke kater is het gevolg als deze schitterende boerderij aan onze neus voorbij gaat.
De moeder van mijn collega-directeur Niels de Vos maakt mij attent op een bouwplan op het eiland De Woude, ter plaatse Woude 6 geheten. Dit plan voorziet erin om twee gezinnen in één nieuw te bouwen stolpboerderij te huisvesten. De prijs voor een halve stolp is aanvankelijk bijna 7 ton, excl. garage. Hoewel de prijs later is verlaagd, zijn er nooit twee kopers tegelijk voor gevonden.
Begin juni neem ik contact op met de eigenaar van de grond. Aannemer Tol van Aart in Volendam is bereid op basis van exclusiviteit met ons in gesprek te gaan. Ik stel voor de gehele inrichting gebaseerd op dubbele woning 'eruit te halen'. Ik ontwerp een totaal nieuw inrichtingsplan en vraag de aannemer een fatsoenlijke nieuwe aanbieding te doen. Doet ie dat, dan heeft in ons een koper, doet ie dat niet, dan heeft ie geen koper.
Na stevig onderhandelen komen we eruit en eind oktober worden we eigenaar van de 1000 m2 grond. Tol van Aart besluit de stolp niet zelf te bouwen en stelt ons voor aan William Offeringa van het gelijknamige bouwbedrijf uit Heerhugowaard. Offeringa bouwt vrijwel uitsluitend landhuizen en boerderijen voor individuele klanten.
De foto geeft de originele boerderij weer. De stolp is in 2003 gesloopt wegens bouwvalligheid.
Op de Google luchtfoto met de tekst 'Woude 6' is de boerderij gesloopt en is goed te zien waar de boerderij herbouwd zal worden. Op de eerdere foto staat de oorspronkelijke boerderij nog afgebeeld.

Geen opmerkingen: