02 februari 2007

Gesprek met bouwer vierkant

Vanmiddag gesproken met Gerbert Oonk van de Lintumsmolen. Functioneel heb ik geen relatie met hen, de levering vindt plaats via Verbart, maar het is altijd leuk om te praten met bijzondere leveranciers van zoiets belangrijks als de houten draagconstructie van je nieuwe huis. Gerbert neemt er de tijd voor. Ik geef hem wat tips om de site gebinten.nl te verbeteren. Daar blijkt ie al mee bezig te zijn.
De gebinten heeft ie wat overgedimensioneerd om het kloek te laten ogen. De constructeur kan mogelijk minder zwaar adviseren, maar liever iets te zwaar dan te licht. Het is goed al bij voorbaat te weten dat het hout niet krimpt in de lengte, maar wel over de dikte van de stam. Dit kan wel 2 cm bedragen. Je moet je er dan ook niet over verbazen als door krimp een deur gaat aanlopen en moet worden bijgeschaafd.
Het vierkant gaat ruwweg 6000 kg wegen. Het hout komt uit West-Duitsland in de buurt van Keulen. De lengte die wij nodig hebben, rond 7 meter is vrij makkelijk te krijgen. Is er langer nodig, de boerderij in Noord-Beemster van de fam. Sakkers heeft nog dikkere vierkantspalen van 9 meter lang, dan wordt het veel moeilijker. Daar moest de Lintumsmolen 3 maanden naar zoeken.
Het op de ouderwetse manier overeind zetten van het vierkant met een dubbele paal, een haakse spruit en een handtakel, is door de Arbeidsinspectie niet langer toegelaten. Het is veel te gevaarlijk. Ook is het heel duur omdat er veel handwerk en tijd in gaat zitten. Per saldo is het goedkoper en veiliger om een steiger te bouwen en met een lichte kraan de individuele onderdelen van het vierkant aan te voeren en samen te bouwen.

Geen opmerkingen: