19 april 2007

Verdiepingsvloer garage gereed

Vanmiddag ga ik met Marian op de bouw kijken. Op de hal na zijn alle binnenwanden nu opgetrokken. De bijkeuken, de slaapkamer, badkamer en inloopkast zijn qua vorm nu definitief. Tom en Mike zijn de muren van de hal aan het lijmen. Robbert en Dominique hijsen de eerste zware raveelbalken voor de eerste verdieping van de stolp omhoog. De garage is voorzien van beplanking en ik maak van daar af een paar foto's.
Het vierkant blijkt een fractie uit het lood te staan, 1,5 cm in de top. Morgen wordt dit rechtgezet. Het vierkant stond tot vanmorgen uitsluitend op vier zware RVS draadeinden. Tom heeft er nu minipoeren onder gemetseld zodat het vierkant het vanaf nu toenemende gewicht van de verdiepingsvloer, de kap en de dakpannen kan dragen.
Marian is heel tevreden met de vorderingen, al moet ik haar nog wel uitleggen in welke ruimte ze staat als we ons in de slaapkamer bevinden.
Robbert zal het hout voor de beschoeiing naar de achterkant van het gebouw hijsen, daar ligt het op eigen terrein en zal minder gauw pikvoeten krijgen.
De mannen hebben er plezier in, mooi weer, leuke bouw en geen moeilijke opdrachtgever. Robbert vraagt of de goten aan de zijkanten en aan de garage 'zo rechttoe rechtaan' gemaakt moeten worden. 'Er zit geen fraisrandje aan'. Ik vraag hem dit met Rob Verbart te bepraten. De boerderij mag zeker geen gepimpte Beemster boerderij worden, maar het mag er wel goed uitzien. Ik krijg een voorstel van de mannen.

Vanmiddag bel ik met Marco Grent van Ruiter en de Lange. De warmtepomp kan een monovalente combinatiewarmtepomp worden. Het berekende benodigde vermogen is 13 KW. Het aanvankelijk gekozen zeer geavanceerde systeem met 'droog vloersysteem' op de verdieping zal worden verlaten. Het is heel mooi, maar de kosten gieren de pan uit. Er zal nu waarschijnlijk met speciale convectoren op de verdieping worden gewerkt. Deze convectoren kunnen verwarmen en koelen. Wel zal de ventilatie een variant op balansventilatie worden met warmteterugwinning. Mijn idee om op de garage of op het zuidelijke dakvlak van de stolp te gaan werken met zonnecollectoren wordt als niet zinvol afgeserveerd. Het rendement van de warmtepomp is zo hoog dat de extra warmte voor het tapwater van een zonnecollector niet zinvol is. Op de manier zoals nu voorligt is de installatie simpel, degelijk, betaalbaar en blijft het dichtst bij een normale CV-installatie.

Geen opmerkingen: