01 maart 2007

Cross country Winterswijk Gasselte

Vanmorgen een telefoontje met de heer Hendriks van de gemeente gevoerd over de wijziging van vier naar drie ramen. Hij zegt dat dit via de welstand moet. Mogelijk kan het wel meegenomen worden met de huidige wijzigingen die tot 22 maart ter inzage liggen. Maandag zal ik met zijn chef Tom Koning verder overleggen.
Om half tien zitten Marian en ik in de auto op weg naar de zagerij waar ons eikenhouten vierkant wordt gemaakt. Reden van het bezoek is onder meer te overleggen over de afmetingen van de vierkantspalen. Ze zijn deels al gezaagd in de afmeting 22 x 32 cm en dat lijkt ons niet goed.
Na flink wat fileleed rijden we om 12.50 uur het terrein van de Lintumsmolen in Woold nabij Winterswijk op. Gerbert Oonk komt ook net aanrijden en verwelkomt ons hartelijk. Het eerste dat ons opvalt is een flinke stapel gezaagde eiken balken. Die blijken voor onze stolp te zijn. Gerbert pakt het probleem van de afmetingen meteen maar bij de kop. Hij vindt het geen probleem en stelt direct voor de afmetingen van de vierkantspalen op 30 x 30 cm te brengen. De al gezaagde palen kunnen zonder meer dienen voor het dragen van de verdiepingsvloer. Wel zal de hoeveelheid hout een kubieke meter meer bedragen dan gepland. De meerprijs, dat woord valt bij het bouwen van een huis nogal eens :), is met 800 euro overzichtelijk.
Wij worden door Gerbert rondgeleid en maken kennis met de eigenaar van de zagerij. In de werkplaats wordt door enkele timmerlieden aan een gebint gewerkt. Best zwaar werk, ondanks dat er gebruik wordt gemaakt van machines en hijswerktuigen. Nadat een gebint is gemaakt, wordt het in elkaar gezet. De passing is heel kritisch en meerdere keren wordt de verbinding uit elkaar gehaald, met hamer en beitel wordt er wat materiaal weggehaald en weer samengesteld. Als de delen zuiver in elkaar passen en het volledig haaks is, wordt het gat geboord voor de pen en gat verbinding. Wij krijgen als aandenken een eikenhouten pen mee.
De zaaghal is 50 meter lang en met de imposante lintzaagmachine kan zonder meer tot 15 meter lengte worden gezaagd. Helaas wordt er nu niet gezaagd, de zaagbaas is met een kapotte motorzaag naar de reparateur.
Nu er nieuwe palen zullen worden gezaagd wijst Gerbert ons de boom aan waaruit één paal zal worden gezaagd. Op mijn vraag hoe oud de eik is, telt Gerbert de jaarringen en komt op een leeftijd van 80 jaar.
Om 14.00 uur nemen we afscheid van een stel gemoedelijke prima kerels die met liefde voor hun vak iets heel bijzonders maken.
We gaan op weg naar Gasselte in Noord Drente om bij Holland Natuursteen te overleggen over de natuurstenen vloer die we in de boerderij zullen toepassen. Hoewel het begin van de rit de zon volop schijnt, wordt het allengs donkerder en halverwege komt de regen met bakken omlaag. Om kwart over vier leidt Bart van de Scheer ons rond op het immense terrein. Negen gigantische loodsen vol natuursteen maken een verpletterende indruk. We hebben ons vooraf al een beeld gevormd welke steensoorten we goed willen bekijken. Uiteindelijk blijkt Belgisch hardsteen, donker gezoet, de goede keus. Het formaat van de tegels 50 x 50 cm of 60 x 60 cm is afhankelijk van de prijs. 80 x 80 cm is in ieder geval onbetaalbaar.
Tevreden rijden we weer naar het westen om de 234 km naar huis af te leggen.
Totaal rijden we vandaag 597 km en zijn om 19.40 uur weer thuis

Geen opmerkingen: