30 maart 2007

Vierkant staat

Ik kijk vanmorgen om 08.00 uur op de webcam en zie dat de eerste paal van het vierkant al staat. De vier mannen van zagerij de Lintumsmolen zijn al om 04.45 uur uit Winterswijk vertrokken en even na 07.00 uur zijn ze al aan de gang. Robbert Spil van aannemer Verbart is de hijsmeester. Ik ben om 9.15 uur op de bouw en zie in rap tempo de losse balken van het vierkant opgehesen worden. Nauwkeurig wordt vlak voor het hijsen de juiste positie in de stroppen bepaald. De zwaarste delen, de 30 x 30 cm vierkantspalen, wegen 600 kg. Alle delen moeten in precies de juiste positie hangen om goed in de passing van de vierkantspalen te komen.
Even nadat ik er ben wordt er koffie gedronken en genieten de mannen van mijn meegenomen koeken. Lange pauzes zijn uit den boze. Het team van vier man is goed op elkaar ingespeeld en de legpuzzel wordt rustig maar effectief in elkaar gezet. Alle delen hebben een nummer, 1 t/m 4, die moeten corresponderen. Het gereedschap is simpel, een houten hamer en een grotere variant daarvan. Alle delen worden handmatig in elkaar geschoven. Als de passing OK is, dan wordt er een eikenhouten pin ingeslagen. Een weg terug is er meestal niet, zit de passing niet perfect en is de pin vastgeslagen, dan moet er meestal geboord worden om opnieuw te beginnen. Dat blijkt maar één keer nodig. Het uitboren van een pin is heel zwaar werk. De zware boormachine is nauwelijks in bedwang te houden als de boor vastloopt.
Wil een deel niet makkelijk in de passingen, dan hebben de mannen wel een heel areaal aan trucks. Zo stond een van de bovenste balken iets bol. Dan passen de schoren niet goed. Met een brede hijsband met spanmechanisme trekken ze de balk omlaag en de schoren glijden er nu wel goed in. De pinnen worden vastgeslagen en de balk blijft mooi vlak.
Marian komt om half 12 samen met zus Anneke op de bouw. Ze zijn onder de indruk.
Het vierkant wordt vanaf twee hoogten samengebouwd. Het uitzicht vanaf de bovenste steigerbeplanking, is ronduit prachtig. Ik sta er op 7 meter hoogte en kijk al over het dorpje en de Westwouder polder uit.
Het werk vordert snel en al om 15.30 uur moeten alleen de raveelbalken, ze verbinden het vierkant met de zijmuren, nog worden ingehesen.
Op een aantal plaatsen zijn blauwzwarte vlekken te zien, inwaterplekken. Gerbert Oonk gaat naar Alkmaar om ontweringswater te halen. Hij verdwaalt verschrikkelijk en onder hoongelach van zijn collega's komt ie na 1,5 uur pas weer terug. De blauwe vlekken verdwijnen als sneeuw voor de zon. Het ziet er nu mooi strak uit.
Om kwart over vier is het karwei geklaard en de bouwers vertrekken naar Noord-Beemster om nog even naar hun grote project van de familie Sakkers te kijken. Daarna rijden ze door naar Winterswijk.
De Woudenaren, verschillende bewoners komen langs, zijn tevreden over het mooie degelijke werk dat er geleverd is. Dolf Groen, de vogelkenner van het eiland, klimt de twee trappen op naar de bovenste verdieping en keurt de locatie goed voor vogelwaarneming.Thomas komt op de bouw en is tevreden over de bouw van het vierkant. Hij heeft vandaag gevist en een groot aantal snoekbaarzen gevangen.
Om zes uur ga ik naar huis. Bij de auto gekomen blijkt de achterbumper te zijn aangereden en beschadigd. Helaas heeft de dader geen briefje onder mijn ruitenwisser gestopt. Niet aardig.
Wil je een uitgebreide fotoserie bekijken? Ga dan naar http://tinyurl.com/ytdw8h

Geen opmerkingen: