04 september 2007

Boren bronnen warmtepomp

Vanmorgen om 8.00 uur rijdt de machine die de bronnen zal boren van de vrachtwagen af. Het is een rupsvoertuig dat via een afstandsbediening wordt bestuurd. De boormachine past op de millimeter nauwkeurig tussen de boerderij en een van de bomen die straks zal blijven. Ik maak kennis met de boorploeg, eerst 3 man, later 2 man sterk.
Eerst wordt de positie van de bronnen bepaald. De 5 bronnen moeten vijf meter uit elkaar worden geplaatst om ook in de toekomst voldoende warmte aanvoer te garanderen. Met een meetlint worden de plaatsen in een W-vorm bepaald.
Uit geologische kaarten is de benodigde diepte van de bronnen bepaald op 65 meter. Ieder gat heeft een diameter van 22 cm.
Eerst wordt met een kleine graafmachine het terrein ge√ęgaliseerd. Dan wordt een gat gegraven van zeker 2 meter diep met een doorsnede van 1,5 meter. Een meter verder komt het echte boorgat. Het grote gat loopt vol met water uit de sluis en aan dit water wordt een middel toegevoegd dat het water zwaarder maakt en een soort smering van de boorkop verzorgt. Het grote gat dat nu vol water staat wordt in verbinding gebracht met het boorgat. Nu wordt de eerste boorpijp omhoog gehesen en op de boorkop geschroefd.

Geen opmerkingen: