15 september 2007

Heibel op de dijk - stukadoors bezig

Vanmiddag fiets ik naar De Woude. Het eerste dat me opvalt is een trekker met aanhangwagen geladen met kunststof kozijnen die stilstaat voor Woude 6. De trekker kan er niet door. De Turkse voorman van de stukadoors heeft zijn bestelauto ongelukkig geparkeerd. Normaal niet erg, maar nu wel. De voorman is met een andere bestelauto naar Amsterdam om spullen te halen. Hij heeft de sleutel van de verkeerd geparkeerde auto in zijn zak.
Ik zie vanuit de stolp dat de buurman van verderop, Jaap K., het slachtoffer is. Ik loop naar buiten en wordt met hoog oplopende gemoederen geconfronteerd. Even later komt de voorman terug en wil de auto wegzetten. Jaap K. stuurt de man bij zijn auto weg. Jaap zegt dat ie de politie heeft gebeld en wil nu dat de politie de 'overtreding kan constateren'. Ik grijp in en maak Jaap duidelijk dat zelfwerkzaamheid op De Woude hoog in het vaandel staat, maar dat deze vorm van eigen richting niet kan. Ik vraag de voorman de auto weg te zetten, daarvoor moet zelfs de WC worden verplaatst, en buurman Jaap gaat mopperend onderweg.

Binnen is een geoliede machine, vier stukadoors, aan het werk. Eén man brengt gaasband op alle overgangen van de gipsplaten aan, waarna hij een gele hechtlaag oprolt. De tweede brengt een behoorlijk dikke laag gips aan, de derde man verdeelt dit met een grote rij. De vierde man werkt spiegelglad af. Na de eerste droging wordt met een grote platte stoffer en veel water de laag ontdaan van nog aanwezige onregelmatigheden.

Buiten is al veel zand aangevoerd voor de cement dekvloer. Robbert en een collega maken de hele begane grond vloer schoon en zuigen alle stof op.
Al met al wordt er nu keihard gewerkt om de opleverdatum eind oktober te halen. De stukadoors werken zelfs zondag door. Volgende weekend zelfs met zes man.

1 opmerking:

Anoniem zei

leuk zeg.
Mooi stulpje dat stolpje :-)