14 september 2007

Solatubes spectaculair

Vanmiddag haal ik mijn schoonouders op om de verjaardag van Marian te vieren. Ik stel hen voor even naar de bouw op De Woude te rijden. Via het pontje in Akersloot en even later de modernere variant van De Woude, rijden we naar Woude 6. Mijn schoonmoeder is slecht ter been, maar met wat ondersteuning, loopt ze de hele stolp door. Pa en Moe Stam zijn onder de indruk en blij dat ze ons nieuwe huis hebben gezien.
Zelf ben ik bijzonder verrast over het resultaat van de drie ingebouwde Solatubes. Ze zijn ingebouwd in de bijkeuken, de badkamer en de inloopkast. Het resultaat is spectaculair. Waar het eerder gewoon donker is, de bijkeuken en inloopkast hebben geen raam, is het daglicht nu overvloedig aanwezig. De installateur van het sanitair, André, heeft zelfs geen extra verlichting nodig bij de kritische klus als het inbouwen van de afvoer van de douche.
Een plezierige bijkomstigheid is dat er van de hele installatie nauwelijks iets te zien is. Buiten op dak zijn drie ronde kunststof koepeltjes zichtbaar, binnen een rond venster waaruit heel veel licht komt. De hoogglans met metaaldamp opgedampte buizen die de twee einden verbinden zijn geheel weggewerkt achter de knieschotten op de eerste verdieping.

Update zaterdag 15 september
Ik maak enkele foto's van de Solatube installatie. Eerst fotografeer ik het effect van de Solatubes in de inloopkast en de badkamer. Vooral in de stikdonkere bijkeuken en de inloopkast is het compleet daglicht, nou ja, bijna dan. Ik maak een foto van links de inloopkast en rechts de badkamer. De foto kan ik uit de hand maken met 1/30 sec en diagfragma 3.5 op 400 ASA. In de bijkeuken lukt dit ook op 800 ASA. In de badkamer boven zijn, achter de nu openliggende knieschotten, de beide Solatube pijpen te zien. Van buiten kun je alleen de voorste koepel zien, de twee achterste vrijwel niet. De lichtval is nu nog niet mooi regelmatig, de diffusorkappen worden pas gemonteerd als het plafond door de stukadoors is afgewerkt.

14 opmerkingen:

C zei

Hallo Wim,

Na jouw al regelmatig in de liggfiets mailing list hebben zien langskomen, vind je al weer in een gedeelde interesse: de solatubes.

Ik ben aan praktijkje aan het verbouwen en heb solatubes gekozen om 2 verder inpandige behandelruimtes fatsoenlijk te verlichten (2 maal een ruimte van 3 bij 4 bij 2.55 met plat dak erboven). Echter heb ik tot op heden nergens een indruk kunnen op doen van de praktijk en ben dan ook blij met jouw enthousiasme en info.

Blijkbaar doen ze wat ik hoop.

Ik twijfel nog wel over het aantal en type (bijv 1 van 35 of 2 van 25cm) dat ik per ruimte wil plaatsen. Vandaar de volgende vragen:
-kun je iets vertellen of laten zien van het effect na plaatsing van de diffusors?
-heb je nog tips of ervaringen om te delen?
-heb je nog gebruik kunnen maken van de IEA subsidieregeling?

Mooi huis trouwens, is mijn volgende project en als die dingen me bevallen heb ik daar ook nog 1 of 2 plekjes voor ze...

Chris Baten

Wim Schermer zei

Beste Chris,
De Solatube is spectaculair effectief. Wij hebben er 3 en na plaatsing van de diffusors is de lichtopbrengst geweldig. Als het zonnig is, dan hebben ze het effect van een 1000 watt bouwlamp, echt ongekend.
Ik zou zelf 2 x 25 kiezen in plaats van 1x 35. De lichtverdeling wordt dan zeker beter.
Als je wil kan ik foto's maken voor je. Je mag zeker ook een keer langskomen om het zelf te zien.
Groeten,
Wim

C zei

Hallo Wim,

Dat is goed nieuws.
De opmerking over 2 maal 25 knoop ik in mijn oren. Ik heb via via van de week ook wat mensen ontdekt die ze hebben in deze buurt (Enschede). Hopelijk kan ik ze daar van de week live bezichtigen. Dan ben ik er wel uit voor de praktijkruimtes. Bedankt ook voor je uitnodiging om een keer te komen kijken. Als er zich een gelegenheid voordoet ga ik daar graag nog een keer op in.
Ik realiseer me ondertussen dat ik voor ons nieuwe huis eerder zal moeten beslissen dan ik dacht, vanwege de vloerdoorvoeren. Daar gaat het om wat daglicht in een ietwat inpandige keuken en badkamer. Op zich heb ik daar slechts de keus tussen wel 1 of niet 1 en die keuze is al positief uitgevallen,mede dank zij jouw info. Al denkende over vloerdoorvoeren zat ik me nog wel af te vragen of dat nog wat betekent voor de gehorigheid van boven naar beneden en omgekeerd. Enige ervaring hiermee?

Groet,

Chris

Wim Schermer zei

Hi Chris,
Ik heb geen ervaring met gehorigheid op een hogere verdieping. Wij wonen met zijn tweeën in de stolp en wonen, eten, slapen, douchen enz. enz. allemaal op de begane grond.
Verder hebben wij de buizen van de solatubes laten monteren achter de knieschotten op de verdieping, dus is het vrijwel uitgesloten dat er hinderlijk geluid via deze weg te vernemen zal zijn.
Groeten,
Wim Schermer

Anoniem zei

Hallo Wim

Ook ik zit te overwegen om Solatubes toe te passen. Ik wil er 2 plaatsen in een overkapping (overdekt terras) van 5 x 3,5 mtr Nu wordt ik regelmatig gewaarschuwd dat Solatubes bij schemerig weer niet (of zeer slecht) werken.

Wat is jou mening?

Paul

Wim Schermer zei

Hi Paul,
Uiteraard geven ze minder effect bij weinig licht, logisch, want waar geen licht is zal het ook niet te zien zijn.
Wij zijn evenwel van mening dat ook bij weinig licht buiten de opbrengst binnen prima is.
Ik weet niet waar je woont, maar kom gerust eens kijken.
Groeten,
Wim Schermer

Anoniem zei

Hoi Wim,

Ik woon in Brabant.
Alkmaar is een beetje ver weg.
Zijn deze foto's http://bp0.blogger.com/_cFao0zH2oMg/Ruwp2kssybI/AAAAAAAAAyY/YqLlXKz4W_c/s1600-h/DSC_0213.jpg op een zonnige of schemerachtige dag genomen?

Groeten

Paul

Wim Schermer zei

Deze foto's zijn op een zonnige dag genomen. Dit beeld is overigens niet representatief voor de uiteindelijke situatie. Er is nu een diffusor gemonteerd die het licht heel mooi zacht maakt.
Overigens zeggen foto's niet veel, want ik kan in het halfdonker nog foto's maken die als daglicht tonen.
Wij zijn, en met ons heel veel mensen die het zien, zeer enthousiast over het resultaat. Wij hebben er 3, twee op plaatsen waar helemaal geen daglicht komt en overdag hebben we op die plaatsen geen aanvullende verlichting nodig.
Groeten,
Wim

PS. Ik zal wel een paar foto's maken van het lichtbeeld zoals het er nu uitziet. Die zet ik de komende dagen wel online.

Anoniem zei

Hallo Wim,

Sinds een jaar woon ik in een prachtige woning alleen....weinig daglicht. Ik kom van een zonnig huis dus ik vind het moeilijk om hier aan te wennen dus zoek ik voor een oplossing. Aan de zijkant van de woonkamer ramen plaatsen kan niet dus dan evt aan de bovenkant. Nu zit ik te overwegen om een solatube te plaatsen. In het midden van de woonkamer is het erg donker en daar kan dus een solatube geplaatst worden. Alleen ben ik ontzettend bang dat het onnatuurlijk lijkt en dat de aandacht steeds getrokken wordt naar de solatube. Is hij niet te vel? Het zit toch midden in je woonkamer! Maar dat het middenstuk zo donker is vind ik ook vrezelijk...

Groetjes Pien

Wim Schermer zei

Beste Pien,
Ik weet niet waar je woont, maar als het in Noord-Holland is mag je best een keer komen kijken. Met het juiste matte diffusor glas, dus niet zoals op de foto's, is het lichtbeeld volkomen natuurlijk. Het is namelijk precies de daglichtkleur die er op dat moment is. Licht op de plaats waar je het wilt, niet meer en niet minder. Wel moet je rekenen op de pijp van het systeem, die is 25 cm diameter. Bij ons zit ie achter een knieschot en is volledig onzichtbaar.
Groeten,
Wim Schermer

pien zei

Beste Wim,

Graag wil ik weten welke firma's er zijn. Door wie heeft u het laten plaatsen, en bent u daar tevreden over. Als het schemerig wordt dan wordt het dus ook schemerig door de solatube? Ik vind het best een hoop geld maar denk dat het wel de moeite waard is. Ik woon in Noord holland. Kan ik een keer komen kijken?

Groetjes Lenny

Wim Schermer zei

Beste Pien,
Natuurlijk wordt het donker in de Solatube als het donker wordt, het is niet meer dan het via een dakkoepeltje verzamelen van daglicht.
Wij hebben aannemer Verbart uit Oterleek de 3 Solatubes laten plaatsen.
Overigens kun je in een Solatube ook verlichting aanbrengen.
Kom gerust een keer kijken.
Mail me rechtstreeks een keer op wschermer@mac.com
Groeten
Wim Schermer

Anoniem zei

Ik heb er 4 geplaatst in mijn grachtenpand in Alkmaar. Van voor naar achteren is het 20 meter dus ik had in het midden weinig licht.
Het is 4x de 160DS maar als het bewolkt is levert het weinig lichtopbrengst. Maar als de zon schijnt dan schijnt ie ook letterlijk binnen in huis en dat is erg prettig. Als het onweert heb je 's nachts disco in huis erg leuk om mee te maken. Gr Remco

Unknown zei

Wij hebben een uitbouw gedaan na de keuken met koepel.
Maar in mijn keuken is het nu duister.
weinig lichtinval.
Is een lichttunnel een goede oplossing