19 december 2006

Betonnen dwarsliggers geplaatst

Vanmiddag ga ik eerst met collega Michel Wijn op De Woude de webcam iets verschuiven in de behuizing. De lens staat vlak voor het ruitje en condens dat ontstaat door de warmere lens kan niet makkelijk meer verdampen.
Ik maak een foto van de bouwplaats waar nu alle betonnen dwarsliggers op de fundering zijn geplaatst. Tussen deze dwarsliggers zal morgen Tempex isolatieschuim worden aangebracht. Daarna zal er wapening op worden gelegd en vrijdag zal er een cementen vloer worden gestort.
Ik hoor dat de vrachtwagen met betonnen liggers wat aan de zware kant is. Dat levert moppers op van een bewoner.
Ik maak een praatje met de vader van William Offeringa, aardige baas met nog ouderwets degelijke opvattingen over kwaliteit.
Teruglopend naar de pont komt de schoolbus de kinderen die in West-Graftdijk op school gaan, terug brengen. Ik maak een foto van zeker wel 15 enthousiaste kinderen op de pont.
Ik rij terug naar huis om een paar kistjes wijn op te halen. De 'paarden die de haver verdienen' moeten het ook wel krijgen.
Om half vijf is er in Oterleek een bouwvergadering. Thomas haal ik van zijn werk in Alkmaar en we rijden naar Rob Verbart. Daar zijn William en de tekenaar Richard al met Rob in gesprek.
We nemen alles nog een keer door en nemen weer een aantal besluiten om de boerderij nog authentieker te maken. Dat betekent dat het ontwerp van de boerderij behoorlijk op de schop gaat. In het originele ontwerp is een stalen vierkant getekend. Echter, met een sprong van de vierkantspalen op de eerste verdieping. De palen lopen niet rechtdoor naar boven. Met een houten vierkant is dit uiteraard een must. De stolp wordt geheel opnieuw door Richard in AutoCad getekend en dan worden de mogelijkheden gevisualiseerd om het vierkant van de begane grond vloer tot en met de bovenkant van het vierkant te kunnen zien.
Het metselwerk is eenvoudig van opzet. Nu de voorzijde van de stolp wat hoger wordt gemaakt, is de mogelijkheid om zogenaamde hanenkammen boven de ramen te metselen wel heel aantrekkelijk. Dat besluiten we dan ook te doen.
Bij het vertrek laat Rob ons een stel darsdeuren zien met de afmetingen van 3.00 x 1.50 meter. Precies zulke deuren zullen in onze stolp ook worden geplaatst. Heel imposant.

Geen opmerkingen: