24 december 2006

Panorama foto's

Ik maak regelmatig foto's van de vorderingen van de bouw. Omdat ik vaak met de fiets kom heb ik altijd de Canon Powershot S70 mee. Dit is een 7 megapixel camera met een groothoeklens van 28 mm, dit vergeleken met een normale kleinbeeldcamera. Ik slaag er niet in om de hele bouwplaats op de foto te krijgen. Daarom maak ik vandaag vanaf twee posities, één vanaf de voorzijde vlak onder de webcam en één vanaf de grote hoop zand aan de achterkant van de bouwplaats, 7 tot 10 foto's. Ik maak ze uit de hand en zorg voor voldoende overlap. Vanavond zal ik kijken of ik er panorama's van kan maken.

Ik zie vanmorgen dat vader Offeringa de bekisting van de vloer al verwijdert. Hij kan al op het beton lopen. Hij haalt de planken er nu af en poetst ze zorgvuldig schoon om deze voor volgende klussen direct weer te kunnen gebruiken.

Thuisgekomen struin ik het internet af op zoek naar bruikbare 'stitch' software om de panorama's mee samen te stellen. Na verschillende programma's te hebben gedownload en geprobeerd, is er één die met kop en schouders boven de rest uitsteekt. Dit is Calico, notabene nog betasoftware. In de uiteindelijke resultaten zitten overal de Calico logo's ingebakken. Dat is niet mooi, daarom maak ik de 39 US dollar over en krijg onmiddellijk de licentiecodes om strakke beelden te maken.
Ondanks de donkere en grijze weersomstandigheden, de flits gaat zelfs automatisch af, vind ik het resultaat prima. De volgende keer zal ik wat minder groothoekige opnamen maken, er ontstaan dan minder gebogen lijnen.

4 opmerkingen:

Jan Veenis zei

Hoi Wim,
ik kwam je(gisteren 23 december) luid toeterend je in de Quest met de zwarte Apple-pet tegemoet op de Westdijk bij Akersloot. Het was zaterdagmiddag omstreeks 14.45 uur. Na het klussen op de boot ben ik op weg naar huis ook even langs de bouwlocatie gereden en gekeken.
't ziet er allemaal geweldig uit. Toen ik je zag dacht ik al dat je op weg was om foto's te maken

groetjes
Jan

Wim Schermer zei

Hi Jan,
Ik was inderdaad onderweg naar De Woude. Jammer dat we elkaar daar niet even ontmoet hebben. De bouwkwaliteit is echt hoog. Hoor ik van diverse kanten. Prima om te weten. Je moet het altijd maar afwachten als je een aannemer in de schoot krijgt geworpen.
Hoe vind je de panoramafoto's?
Waarom ik toeterde? Geen idee.
Prettige Kerstdagen.
Groeten,
Wim

Philip Mees zei

Een handige tool om foto's tot panorama's te stitchen zat waarschijnlijk al op je HD; Canon PhotoStitch. Werkt perfect.

Groet, Philip

Wim Schermer zei

Hi Philip,
Uiteraard heb ik Canon Photostitch, dat bij mijn Powershot S70 is geleverd, als eerste gebruikt. Het resultaat viel erg tegen, reden waarom ik op zoek ben gegaan naar een beter alternatief. Calico doet het bijzonder veel beter.
Groeten,
Wim