28 augustus 2008

Kompas rond

Vandaag leggen Maurice en Rob de laatste hand aan de kompasroos. Gisteren zijn de vier hoofd windstreken gelegd, vanmorgen worden de laatste 5-duims walen rondgestraat. Als laatste worden de vier tussenliggende windstreken gelegd uit boeren geeltjes. De mannen vinden het prachtig om te doen enne... het is ook prachtig om naar te kijken. Wel heb ik, net als Maurice en Rob gehoorbescherming op. Het ontwerp van het kompas vereist dat er veel moet worden gezaagd en dat lukt niet zonder veel lawaai.
Als de kompasroos is gelegd, wordt ie met de kleine trilplaat aangetrild. Rob zorgt er nauwkeurig voor om de hardstenen platen niet te raken. Daarom worden de stenen langs de hardstenen segmenten met een grote kunststof hamer en een hardhouten plank aangeklopt. Vervolgens wordt er een kleine hoeveelheid steenzand in de voegen gebezemd. Met de waterslang wordt alles natgemaakt om met het cement in het zand waar de stenen op liggen de boel te fixeren. Als het cement in het zand morgen is uitgehard is worden de voegen tussen de stenen nogmaals vol gebezemd met steenzand. Het uiterlijk wordt dan rustiger en nog mooier.
Nu de stenen enigermate schoon en nog vochtig zijn, maak ik van een trap een paar foto's. Het ziet er schitterend uit, vooral door de natuurlijke materialen. Natuurlijk kun je met betontegels een nog strakker uiterlijk krijgen, maar zo authentiek als het er nu uitziet lukt met beton nooit. De verschillende kleuren van de walen contrasteren mooi met de boerengeeltjes en de hardstenen platen.
Aanvankelijk was het idee om in het hart van de kompasroos de vlaggenmast te plaatsen. Maurice vind het hart van de roos zo mooi dat ie me ervan overtuigt dit plan te laten varen en de vlaggenmast meer naar de waterkant te plaatsen. Maurice heeft groot gelijk, de kompasroos blijft onaangetast.

Geen opmerkingen: